Op kot

stuvo logo

Voor studenten van LUCA School of Arts en KU Leuven Faculteit Architectuur.

Op zoek naar een kot in jouw studentenstad? 

International student? Read more about 'housing' here. 

Op kot in Brussel

Op zoek naar een kot?

 • Stuvo LUCA Brussel is uitbater van ArtUpkot, gelegen op 3 min van Campus Sint-Lukas en de Faculteit Architectuur.  
 • Update (04/09/2023): er zijn nog kamers beschikbaar!
2023-2024 Jaarcontract (12 maanden) Semestercontract (enkel voor uitwisselingsstudenten)
UpComfort €476 + €75 (EGWI) €635 + €75 (EGWI)
UpComfort XL €491 + €75 (EGWI) €655 + €75 (EGWI)

Zorgen over de betaalbaarheid van je kot?

Hoe ziet een studentenhuurcontract er uit? 

Huurconflict? 

Op kot in Gent

Op zoek naar een kot?

 • LUCA School of Arts en KU Leuven Faculteit Architectuur beheren geen eigen studentenkamers in Gent.
 • Zoek een kot op de databank van Kotatgent Deze databank vermeldt bij iedere advertentie of het kot voldoet aan brandveiligheid en woningkwaliteit via de vermelding van het conformiteitsattest. Er zijn ook heel wat Facebookgroepen waar je een kot kan vinden of grote projecten waar je in Gent een kamer kan huren. Enkele voorbeelden: UpkotXior, Brummo, AlidesO My KotJeram enz.
 • Het is niet evident om een gemiddelde huurprijs/maand voor een studentenkot in Gent te publiceren. Dit is afhankelijk van de grootte van de kamer, de aanwezige faciliteiten, de vergoeding voor gebruik van EGW enz. 
 • Op dit moment is er een schaarste aan studentenhuisvesting in Gent. Wees op je hoede voor frauduleuze advertenties via internet. Probeer altijd een afspraak te maken met de kotbaas voor een bezichtiging van het pand. 
 • Begin tijdig je zoektocht. De zoektocht naar een kot begint steeds vroeger (februari-maart), maar laat je niet direct afschrikken. Blijf oog hebben voor de prijs/kwaliteitverhouding van de studentenkamer. Goed om weten: De huurder kan de huurovereenkomst nog voor de inwerkingtreding opzeggen. Indien dit meer dan drie maanden voor de aanvang van het huurcontract gebeurt, kan dit kosteloos. Als hij de huurovereenkomst opzegt minder dan drie maanden voor de startdatum, moet hij een opzeggingsvergoeding van twee maanden huur betalen.
 • Breid je zoekactie uit. Gent is niet zo groot (20 min fietsen van noord naar zuid). Zoek ook in de naburige gemeentes rond Gent: bv. Gentbrugge, Ledeberg (nabij station Gent-Dampoort) of Mariakerke, Wondelgem, Drongen (nabij station Gent-Sint-Pieters). Voor studenten die studeren op LUCA: je hebt soms ook les op Campus Ter Beken (Mariakerke), 5km van het centrum.
 • Vind je niet direct een kot in Gent? Probeer te pendelen voor een semester en start je zoektocht tijdig opnieuw voor het tweede semester. Heel wat koten komen dan opnieuw vrij. 
 • Wil je graag samenwonen met vrienden in Gent? Lees dan hier de regelgeving van Stad Gent na. 

Zorgen over de betaalbaarheid van je kot?

Hoe ziet een studentenhuurcontract er uit? 

Mag mijn kotbaas de huurprijs zomaar verhogen volgend jaar? 

 • Verhoging door indexering: Als dezelfde huurder een opeenvolgende huurovereenkomst ondertekent voor dezelfde kamer, heeft de verhuurder het recht om de huurprijs éénmaal per huurjaar te indexeren. De indexering kan ten vroegste op de verjaardag van de huurovereenkomst. 
 • Hogere energiekosten: bij studentenhuur moet de huurprijs alle kosten omvatten, met uitzondering van de kosten voor energie, water, telecommunicatie en de belasting op tweede verblijven. Deze mogen apart aangerekend worden via een all-in prijs, een voorschot of forfait.
 1. Bij all-in-huurprijs: als er gekozen wordt voor een all-in-huurprijs, kan die prijs tijdens de huurovereenkomst niet eenzijdig worden aangepast.
 2. Voorschot: de huurder betaalt maandelijks een vast voorschot. Op het einde van het jaar (of einde huur) wordt berekend hoeveel de reële kost is. Het verschil tussen alle provisies en de reële kost bepaalt dan of de huurder extra moet betalen of iets van de reeds betaalde voorschotten terugkrijgt. Huurder en verhuurder kunnen enkel in onderling overleg overeenkomen om het maandelijkse voorschot te verhogen. Op deze manier voorkom je dat de huurder in één keer een groot bedrag moet betalen bij de eindafrekening.
 3. Forfait: de huurder betaalt maandelijks een vast bedrag, ongeacht de reële kost. Er wordt op het einde van het jaar (of einde van de huur) geen eindafrekening gemaakt. Tijdens het huurcontract kan het forfait niet eenzijdig worden aangepast. Dat kan enkel in onderling overleg tussen huurder en verhuurder.

Huurconflict?

Op kot in Leuven

Klop aan bij de adviseurs huisvesting van KU Leuven Stuvo voor meer info in je zoektocht naar een kot of bij huurconflicten. 

Op kot in Genk

Brandverzekering voor studenten-onderhuurders 

Je vertrekt binnenkort op Erasmus of op stage? Verhuur je kot onder aan een andere student. 
Vermits jij verantwoordelijk blijft voor je kamer en die in dezelfde staat moet terug geven aan je verhuurder, is het belangrijk dat je onderhuurder een goede brandverzekering heeft afgesloten voor het geval hij aansprakelijk wordt gehouden voor brand of aanverwante gevaren.

De huisvestingsdienst van KU Leuven biedt aan alle studenten van de associatie KU Leuven een brandverzekering aan voor €25 (polis geldig van 1 augustus tot 31 juli).