Vitrinetentoonstelling "Sprekende beelden"

Tentoonstelling

Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers met 75 verhalen over dementie 

21.09.2022 - Campagne “Vergeet Dementie - Onthou Mens” vestigt aandacht op dementie tijdens Wereld Alzheimer Dag

Dementie is iets waar mensen stil van worden en stil van blijven. LUCA School of Arts en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen willen die stilte tijdens de Wereld Alzheimer Dag doorbreken en confronteert de Leuvense shoppers daarom met een vitrinetentoonstelling met 75 verhalen van mensen met dementie. 

Met die vitrinetentoonstelling sluit LUCA tevens een internationale reeks conferenties af waarmee de kunst- en designhogeschool het belang van doordacht design voor de levenskwaliteit van mensen met dementie aantoonde en de kwaliteit ervan omhoog joeg.

Over de vitrinetentoonstelling

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Geschat wordt dat het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zal zijn. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht. Dit jaar gebeurt dit in Leuven met een internationale conferentie en met een vitrinetentoonstelling in de stad.

75 verhalen in 16 Leuvense vitrines verhalen het thema de objecten rondom ons & dementie

De afgelopen maanden werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vasthangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Meer nog dan de objecten zijn het die verhalen over wat een object voor een persoon betekent of betekende van belang.

Die verhalen zijn dan ook ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) de die samen in 16 vitrines in Leuven zullen getoond worden. Via een QR-code kom je terecht op een website waar elk van de verhalen gelezen of beluisterd kan worden en de experten van het Expertisecentrum Dementie verder uitleg geven over de objecten en hun betekenis.

De zestien vitrines vormen zo samen een thematische stadswandeling die mensen aanzet om te praten en na te denken over dementie en wat dit betekent voor de getroffenen en hun familie. Een wandelroute specifiek voor mensen met dementie en hun familie werd eveneens ontwikkeld. Rugzakken met vraagkaarten en objecten moeten gesprekken tussen de personen met dementie en hun familie stimuleren. Deze rugzakken kan je afhalen bij Visit Leuven en de Leuvense woon- en zorgcentra WZC Booghuys of WZC De Wingerd.

Praktisch

  • Leuven
  • van 21.09.2022 tot 

 

    Enkele van de vitrine-illustraties van Catherine Stones (UK)

    Een object kan van ‘levensbelang’ zijn voor een persoon met dementie: het kan letterlijk en figuurlijk houvast geven voor iemand wanneer alles rondom hem of haar langzaam dreigt te verdwijnen. Een vertrouwd kopje koffie of het logo van het bedrijf waar je vroeger voor werkte (ergens op een scherm in de buurt) brengt dan ook rust of ontspanning 
     

    Niels Hendriks, docent Productdesign, LUCA School of Arts

    Een van de vele verhalen

    Video

    Met deze activiteit willen we dementie genuanceerd in beeld brengen omdat dit de bespreekbaarheid ervan verhoogt in de samenleving. Het is maar een van de vele acties die georganiseerd worden als onderdeel van de campagne “Vergeet Dementie - Onthou Mens.

    Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

    Internationale slotconferentie presenteert resultaten van Europees project 

    Met die vitrinetentoonstelling rondt LUCA School of Arts het Europese samenwerkingsproject Certification D af. Tijdens dat project ontmoetten designers, academici, bedrijven, zorgverleners én mensen met dementie elkaar rond het belang van ‘ontwerp’ als derde weg. 

    Preventie en medische ondersteuning blijven belangrijk voor mensen met dementie, maar ondertussen is ook duidelijk geworden dat producten (rond zorg, vrije tijd of interactie) hun welbevinden en zelfstandigheid sterk verhogen. 

    De vraag is natuurlijk wat een goed ontwerp is. De afgelopen jaren werd daarom gewerkt rond criteria voor goed ontwerp en werden in zogenaamde living labs over heel Europa producten (en die criteria) getest. Dit leidde tot een Europees certificaat voor dementievriendelijk ontwerp. De resultaten van dit project worden aan de KU Leuven tijdens een internationale conferentie gepresenteerd. 

    Sfeerbeelden

    Sprekende beelden en Dementia Lab

    Organisatie

    Dit project is een initiatief LUCA School of Arts. Vlaanderens enige kunst- en designhogeschool heeft verschillende projecten lopen waarin de rol van kunst en design in de gezondheidszorg wordt uitgediept.

    LUCA werkt voor de tentoonstelling samen met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, regionaal Expertisecentrum Dementie Leuven (MEMO), Stad Leuven en de KU Leuven.