-

LUCA School of Arts - campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
Concertzaal

Cluster Philharmonic: De Falla - Beethoven - Prokofiev - Ravel

Concerten en performances

Cluster Philharmonic is een symfonisch orkest opgericht vanuit Cluster, de studentenvereniging van LUCA School Of Arts - Campus Lemmens. Het orkest wordt na de examens als afsluiter van het academiejaar samengebracht, en bestaat voornamelijk uit studenten van het Lemmens zelf, aangevuld met conservatoriumstudenten en andere getalenteerde muzikanten van buiten de campus. Dit jaar brengt Cluster Philharmonic met groot orkest een selectie uit het kleurrijke 20ste -eeuwse balletrepertoire.

Als gevolg van een grote overstromingsramp in Brazilië werkt het orkest samen met LUCA Pianodocent Sylvia Thereza om geld in te zamelen voor de slachtoffers. De inkom van het concert is gratis maar er kan een vrije gift gegeven worden om Brazilië te steunen.

Programma

  • De Falla - El Sombrero De Tres Picos Suite No. 2
  • Beethoven - Piano Concerto No. 2
  • Prokofiev - Romeo & Julia Suite
  • Ravel - Bolero

Michel Tilkin, dirigent
Sylvia Thereza, Felipe Novellino, Mateus Junqueira, solist

Suite No. 2 van het ballet "El Sombrero De Tres Picos" van Manuel de Falla neemt je mee op een muzikale reis door levendige Spaanse tradities. Het bevat verschillende dansen en melodieën die de rijke cultuur van Spanje weerspiegelen. Dit wordt uitgebeeld in de deeltjes "Dance Of The Neighbors", "Miller's Dance" en "Final Dance", die elk hun eigen flair hebben. De suite roept een gevoel van warmte en traditie op, en nodigt je uit om te luisteren naar de ritmische en melodische schoonheid van de Spaanse muziek. 

Het 2de Pianoconcerto van Beethoven, in B♭ majeur, is een van zijn vroege werken en straalt zowel elegantie als energie uit. Dit concerto combineert de klassieke stijl van zijn voorgangers met de unieke kenmerken van Beethoven's eigen composities. Het opent met een levendig en sprankelend eerste deel, gevolgd door een lyrisch en expressief tweede deel, en eindigt met een vrolijke en virtuoze finale. Hoewel het het tweede concerto wordt genoemd, was het in feite Beethoven's eerste poging in dit genre, en het toont al de kracht en originaliteit die zijn latere werken zouden kenmerken. De solisten voor dit concerto zijn LUCA Pianodocente Sylvia Thereza en haar studenten Felipe Novellino en Mateus Junqueira.

De suites van Sergei Prokofiev's "Romeo en Julia" vormen een prachtige verzameling hoogtepunten uit het beroemde ballet. Elk deel van deze suites neemt de luisteraar mee in de dramatische en emotionele wereld van Shakespeare's liefdesverhaal, met een mix van levendige dansen, lyrische melodieën en krachtige thema's. Met hun expressieve kracht blijven de suites van "Romeo en Julia" een tijdloos meesterwerk dat zowel het hart als de verbeelding raakt.

De Bolero van Maurice Ravel is een opmerkelijke compositie die bekend staat om zijn repetitieve ritme en geleidelijke opbouw. Het begint rustig, met een eenvoudig ritme op de snare drum, en wordt langzaam intenser naarmate meer instrumenten zich bij de melodie voegen. Het herhalende patroon van de muziek heeft een betoverend effect dat luisteraars meeneemt op een meeslepende reis door de compositie.

Dit concert is gratis, maar registratie is verplicht.

Als gevolg van een grote overstromingsramp in Brazilië werkt het orkest samen met LUCA Pianodocent Sylvia Thereza om geld in te zamelen voor de slachtoffers. De inkom van het concert is gratis maar er kan een vrije gift gegeven worden om Brazilië te steunen.