Deelnemen / niet deelnemen aan een examen / evaluatie

Bewijs van deelname
Als een examen op de campus afgelegd kan worden, geldt het aftekenen van de officiële examenlijst (handtekenlijst) als bewijs van deelname. Bij een online examen neemt de student een schermafdruk van de online verbinding waarop datum en tijdstip zichtbaar zijn.
 
Niet-deelname wegens ziekte/overmacht
Als je tijdens de examenperiode niet kunt deelnemen aan één of meerdere examens, moet je dit zo snel mogelijk online melden aan de ombuds. Daarnaast dien je binnen drie werkdagen na het gemiste examen een geldig bewijsstuk online in via het aangegeven formulier
Een schriftelijke verklaring waarin vermeld wordt dat je niet aanwezig kan zijn, door een arts uiterlijk uitgeschreven op de dag van de ziekte of het ongeval, wordt als bewijsstuk aanvaard. 
Een medisch attest waarin enkel jouw verklaring wordt gemeld (‘dixitattest’) of dat na de ziekte werd opgemaakt (‘post factumattest’) wordt niet als bewijsstuk aanvaard. Dit geldt eveneens voor een onvolledig attest of een attest dat tegenstrijdigheden bevat. (Zie ook art. 48 van het Onderwijs- en Examenreglement.)
De ombuds gaat na of en onder welke vorm je op een andere datum examen(s) kan afleggen. Je wordt verondersteld deel te nemen aan dergelijke inhaalexamens. Bij ongewettigde afwezigheid wordt je examenkans als ‘benut’ beschouwd.
 
Staking openbaar vervoer
Overmacht geldt niet bij vooraf aangekondigde stakingen. Studenten worden geacht om alle voorzorgen te nemen zodat de geplande examenregeling kan doorgaan.
 
Te laat komen / te laat inleveren
Te laat komen is geen wettige afwezigheid. Indien je te laat komt beslist de docent of je al dan niet later kan starten (zonder dat het einduur van het examen wordt aangepast) of later kan inleveren.
 
Score bij niet deelnemen
Als je niet deelneemt aan een evaluatie krijg je als beoordeling hiervoor ‘niet-afgelegd’ (=NA). Je bent dan niet geslaagd voor het opleidingsonderdeel en kan geen tolerantie inzetten.
Opgelet:  ben je mijlpaalstudent? Zo lang je niet alle OPO's van je mijlpaalpakket hebt afgelegd (en er dus nog NA's zijn), kan je niet gedelibereerd worden. Voor automatische deliberatie moet je bovendien, nadat je een cijfer hebt behaald voor alle OPO's uit je mijlpaalpakketpakket (dus ten vroegste na de tweede of de derde examenperiode van het eerste inschrijfjaar) een gewogen gemiddelde van 50% behalen.

Zijn er voor een opleidingsonderdeel meerdere deelexamens/deelevaluaties en neem je aan minstens één van deze evaluaties niet deel, dan wordt ‘niet-afgelegd’ niet alleen de beoordeling voor dat betreffende deel, maar ook de beoordeling voor het gehele opleidingsonderdeel (tenzij anders vermeld in de ECTS-fiche).  (Zie ook art. 65 van het Onderwijs- en Examenreglement.)
 
Terug naar exameninfo