Afstudeerrichting in de Bachelor beeldende kunsten
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Brussel / Sint-Lukas

Fotografie

Academische Bachelor / Exchange Programme

De afstudeerrichting Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel moedigt je aan open en vrijmoedig om te springen met het fotografisch medium en je te ontwikkelen tot een autonome beeldenmaker die met zijn/haar werk de wereld en zichzelf bevraagt.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Video

Tijdens de opleiding exploreer je de veelzijdigheid van het fotografisch medium. Een divers samengesteld team van theorie- en praktijkdocenten staat je bij in die zoektocht. Tegelijk leer je in dialoog met je docenten en studiegenoten je formele en inhoudelijke keuzes steeds beter verwoorden en verdedigen. Dit traject stelt je uiteindelijk in staat een zelfstandig opgezet artistiek project uit te voeren in het masterjaar.

Bacheloropleiding

In de driejarige bacheloropleiding leer je de fotografische techniek beheersen en experimenteel in te zetten. Analoge en digitale fotografie komen gelijkwaardig aan bod. De bachelorjaren zijn opgebouwd uit modules en projecten. Iedere module heeft specifieke doelstellingen en confronteert je op een verrassende manier met uiteenlopende fotografische technieken en denkkaders binnen de fotografie. De projecten ontstaan daarentegen vanuit jouw persoonlijke drijfveren en leiden je tot een eigen beeldtaal binnen je medium.

De gelaagdheid van het curriculum, net als de persoonlijke keuzes die mogelijk worden gemaakt, zorgen ervoor dat jouw inzicht en kritische geest voortdurend worden aangescherpt. Vakken over de geschiedenis van en theorievorming rond fotografie en kunst, nieuwe onderzoeksprojecten met doctorandi, Eramus-uitwisselingen in binnen- en buitenland zijn voorbeelden van hoe we jullie wakker en alert houden.

Masteropleiding

Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen een artistieke master en een educatieve master.

De artistieke masteropleiding, die je in het Engels of in het Nederlands kan volgen, is een intensief verdiepende opleiding. Deze eenjarige master is essentieel voor jouw persoonlijke artistieke ontwikkeling tot autonoom beeldenmaker. Jouw masterproject en scriptie, die je maakt onder begeleiding van een tutor, vormen de ruggengraat van dit jaar. Je kan keuzevakken volgen binnen andere studierichtingen binnen en buiten de campus. Jouw masterproef verankert niet alleen jouw werk maar ook je persoon in een rijk, divers kunstenveld.

De tweejarige Nederlandstalige educatieve master is de beste keuze voor zij die de bevlogenheid van het onderwijzen en het artistieke werk in zich dragen. In de educatieve master ligt het accent in het eerste jaar op de nieuwe vormen van artistiek onderwijs en hoe die in dialoog gaan met jouw persoonlijke ambities. De noodzaak om in een opbouwend klimaat jouw onzekerheden te delen is hiervoor een vereiste. In het tweede jaar verbind je jouw vernieuwde kennis aan de eigen artistieke praktijk. Jouw scriptie geeft inzichten in het educatieve aspect van jouw werk en omgeving.

Kortom onze opleiding 

  • maakt je leergierig, voedt je verbeelding, verfijnt je blik, versterkt je technisch kunnen, laat je kritisch naar jezelf en de wereld kijken 
  • geeft je de nodige instrumenten om fotografie op een doordachte, doorleefde en zinvolle manier te beoefenen
  • maakt je weerbaar en zelfkritisch door je artistieke keuzes te leren formuleren en beargumenteren
  • moedigt je aan om in je fotografische zoektocht rijke, verbeeldingsvolle en dwarse keuzes maken, om ongeziene oplossingen voor onverwachte problemen te vinden
  • laat je zowel in praktijkmodules als in theoretievakken de oneindige mogelijkheden van het fotografisch medium onderzoeken

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Wat heb je nodig?

Ons analoog atelier, waar je ruimschoots mee kennismaakt tijdens het eerste jaar, is bijzonder binnen het hedendaagse kunsthogeschool landschap. Met zijn ruime infrastructuur, diverse camera’s en expertise biedt het je een waaier van artistieke mogelijkheden.

Bij aanvang van je opleiding ga je aan de slag met een analoge kleinbeeldcamera. De docenten geven je graag advies over welke camera je best aanschaft. Alle chemicaliën worden door de school voorzien; enkel fotofilm en -papier dien je zelf aan te kopen. Voor de "in situ"-week, een intensieve vijfdaagse workshop analoge fotografie op verplaatsing, is een bedrag van 150 euro vastgelegd, alle kosten inbegrepen.

Starten met de opleiding

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Inschrijven als bachelorstudent >


Toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 17 april 2023 (11:00) - Interview29.04.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 26 juni 2023 (11:00) - Interview03.07.2023>
  • Deadline afleggen van de proef: 6 september 2023 (11:00) - Interview13.09.2023 >

Waar heb je les?

Contact

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

bk.brussel@luca-arts.be

Neuwsgierig naar hoe het dagelijkse reilen en zeilen van onze opleiding eruit ziet? Volg ons dan via instagram en facebook, en bekijk ook onze filmpjes op vimeo.

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Vanuit LUCA dragen we kwaliteit hoog in het vaandel.

In het kader van ons algemeen Kwaliteits-kader KOPERA stellen wij graag alle Kwaliteitskenmerken van de opleiding Fotografie samen met de proces-planning aan je voor op de pagina onderwijskwaliteit.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

Na deze studie staat je een boeiend parcours te wachten. De technische en intellectuele vaardigheden die je verwerft, stellen je in staat na je studies je artistieke identiteit verder zelfstandig uit te bouwen binnen het kunstenveld en ver daarbuiten. Dat bewijzen onze alumni. Of je nu gewoon op straat rondloopt, een krant openslaat of tentoonstellingen bezoekt, overal vind je werk van onze (oud)-studenten.

Ze publiceren in magazines zoals Miles Fischler en Eva Donckers The Word. In onze kranten vind je werk van Ines Vansteenkiste Muylle. Alumni zetten crowdfunding op om eigen fotoboeken te publiceren. Zo kwamen Skritpark van Melvin Podolski en Odslonic van Maria Dabrowski uit. Bastiaan Van Aarle publiceerde in nov 2022 bij de gerenommeerde uitgever Hantje Catz zijn nieuw fotoboek 'Moving by Mountains'. In museum M te Leuven stelde Jim Campers tentoon en Julie Scheurweghs in Botanique in Brussel. Emre Celikan ging aan de slag in een galerij in Parijs. Besma Ben Said, Lola Pertsowsky, Maité De Bievre runnen een fotografische werkplaats in Studio CityGate, een grootse artistieke hub voor kunstenaars in Brussel. Diana Tamane werd na onze opleiding resident in het HISK en stelt vandaag tentoon op internationale biënnales. Ze publiceerde bij APE haar eerste kunstenaarsboek.

De Fotografie-opleiding van LUCA Brussel leert je kritisch reflecteren, conceptueel denken en visueel communiceren. Wat vertellen beelden en hoe lezen we ze? Een projectmatige aanpak stimuleert studenten tot zelfstandig werken en creativiteit. Zowel voor mijn parcours als kunstenaar als voor mijn job als (visueel) projectmedewerker heeft de aanpak veel bijgebracht. 

Renée Lorie - Bachelor 2016 - reneelorie.be

Nog een greep uit onze alumni: Annemie Augustijns, Johanna Baschke, Eva Beazar, Besma Ben Said, Jim Campers, Emre Celikan, Alina Cristea, Anne Daems, Axel De Marteau, Tim Dirven, Eva Donckers, Miles Fischler, Nick Geboers, Geert Goiris, Antoine Grenez, Gaia Kaboukos, Catherine Lemblé, Renée Lorie, Melanie Matthieu, Bart Michiels, Els Opsomer, Isabelle Pateer, Lola Pertsowsky, Dries Segers, Julie Scheurweghs, Arne Schmitt, Diane Tamane, Bastiaan van Aarle, Dieter Van Caneghem, Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel, Ines Vansteenkiste-Muylle, Franky Verdickt, Alexandra Verhaest, Danny Veys, Erien Withouck, Ugo Woatzi en Marie Wynants.

The year at LUCA School of Arts, Master Photography, helped me to redefine my thinking and practice as an artist. I am especially grateful for the generosity of the professors, which has been continuous even after graduation.

Sepideh Farvardin - Graduate Master Photography 2019
Je docenten

Tijdens je opleiding word je gecoacht door een divers en enthousiast team van docenten. Hun sterkte is dat ze zelf actief zijn als fotograaf of beeldend kunstenaar. Zo neemt Els Opsomer op 26 november 2020 deel aan het Visite Filmfestival in Het Bos, Antwerpen, en heeft ze in april 2021 een residentie in het Frans Masereel Centrum waar ze een onderdeel van haar doctoraatsproject “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet – Over het zichtbare onzichtbare ten tijde van ‘globaal’ terrorisme” zal uitwerken. In het najaar van 2021 organiseert ze in samenwerking met Wiels het symposium “Critical (Re)positions. About the Implicit Consequences of (Undesired) Heritage”. Ana Torfs had in 2020 een solotentoonstelling in Bozar te Brussel, met vier nieuwe installaties. Ze bereidt nu een solotentoonstelling voor die zal doorgaan in MUAC, Mexico City (4 september 2021 - 27 februari 2022). Ze werd ook uitgenodigd voor de groepstentoonstelling “De poreuze stad”, in het kader van de 3de Triënnale van Brugge (8 mei – 26 september 2021). Aglaia Konrad werkt aan een nieuw boek, Japan Works, dat zal verschijnen bij ROMA Publications. Danny Veys toont werk in de tentoonstelling “De koolwasserij van Beringen, verleden, heden en toekomst” in juni-juli 2021 in het Industriemuseum Gent. Wendy Morris heeft een driejarige samenwerking opgezet met Netwerk Aalst in het kader van haar project “Nothing of Importance Occurred: Recovering a Herbal for a 17th century midwife at the Cape”. Haar werk is er van 12/12/20 tot 13/3/21 te zien in de tentoonstelling No one would have believed - Niemand zou hebben geloofd - Personne n'aurait cru. Werk van Hana Miletić is dit jaar onder meer te zien in de collectiepresentatie “An unfinished symphony. Polyphony in the collection” van Mu.Zee in Oostende, en in de groepstentoonstellingen “wir blumen: The lightness of the fragile. Works From the Schürmann Collection” in Kunstverein Hannover in Duitsland, “In Stitches” in Larsen Warner, Stockholm (Zweden), “The 3rd Industrial Art Biennial (IAB): Ride into the Sun” in Hongarije, en “Riga Notebook. Following the Lines of Wacław Szpakowski” in Muzeum Sztuki, Łódź (Polen). Liesbeth Decan werkt samen met Hana Miletić en Greet Billet aan het onderzoeksproject “Tapta Unraveled”, dat in het najaar van 2021 zal resulteren in een tentoonstelling in Arton Foundation in Warschau, Polen. Sarah Van Marcke heeft dit jaar een solotentoonstelling in Concertgebouw, Brugge; Sine Van Menxel neemt deel aan een groepstentoonstelling in KIOSK, Gent; en in DMW gallery in Antwerpen heeft Dries Segers zijn solotentoonstelling 'No Road to Hotel Bellevue'.

Naast docenten Liesbeth Decan, Jan Theo de Jager, Aglaia Konrad, Hana Miletić, Wendy Morris, Els Opsomer, Dries Segers, Ronny Smedts, Ana Torfs, Mitja Tušek, Kris Van Beek, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel, Maarten Vanvolsem en Danny Veys . Daarnaast maak je ook kennis met externe kunstenaars en curatoren tijdens colleges, lezingen en workshops.