Afstudeerrichting in de Master beeldende kunsten
1 jaar / 60 studiepunten / Engels, Nederlands
Campus Brussel / Sint-Lukas

Fotografie

Academische Master / International Master

In het masterjaar Fotografie ga je een stap verder in de ontwikkeling van je artistieke identiteit. Het hele jaar door werk je aan een masterproject, begeleid door twee mentoren die je zullen helpen je horizon te verbreden en te verrijken. Je realiseert niet alleen een artistiek project, maar schrijft ook een scriptie waarin je reflecteert op je artistieke praktijk.

>>>>>>>> for English, click here

Hoe ziet de opleiding eruit?

LUCA STUDENT KAYIN LUYS WINT "WORLD PHOTOGRAPHY AWARD" IN DE GLOBAL STUDENT COMPETITION

luys_kayin-5.jpg

Lees meer

Video

De afstudeerrichting Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel moedigt je aan open en vrijmoedig om te springen met het fotografisch medium en je te ontwikkelen tot een autonome beeldenmaker die met zijn/haar werk de wereld en zichzelf bevraagt.

De artistieke masteropleiding, die je in het Engels of in het Nederlands kan volgen, is een intensief verdiepende opleiding. Deze eenjarige master is essentieel voor jouw persoonlijke artistieke ontwikkeling tot autonoom beeldenmaker. Jouw masterproject en scriptie, die je maakt onder begeleiding van een tutor, vormen de ruggengraat van dit jaar. Je kan keuzevakken volgen binnen andere studierichtingen binnen en buiten de campus. Jouw masterproef verankert niet alleen jouw werk maar ook je persoon in een rijk, divers kunstenveld.

De tweejarige Nederlandstalige educatieve master is de beste keuze voor zij die de bevlogenheid van het onderwijzen en het artistieke werk in zich dragen. In de educatieve master ligt het accent in het eerste jaar op de nieuwe vormen van artistiek onderwijs en hoe die in dialoog gaan met jouw persoonlijke ambities. De noodzaak om in een opbouwend klimaat jouw onzekerheden te delen is hiervoor een vereiste. In het tweede jaar verbind je jouw vernieuwde kennis aan de eigen artistieke praktijk. Jouw scriptie geeft inzichten in het educatieve aspect van jouw werk en omgeving.

Inez Muylle Vansteenkiste

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

Ter voorbereiding op de mastertentoonstelling - die je samen met medestudenten buiten de campus organiseert - toon je je werk aan een breder publiek in een tussentijdse tentoonstelling in het Recyclart kunstcentrum in Brussel.

Tijdens dit proces zullen nieuwsgierigheid, onafhankelijk initiatief en een passie voor experimenteren je artistieke onderzoek stimuleren. Je ontdekt nieuwe strategieën en unieke methoden. Door tijdens je werkproces openlijk te communiceren over evoluties en twijfels, breng je je projecten tot een goed einde.

Door portfolioviewings met nationaal en internationaal erkende kunstenaars, kunstcritici en curatoren ontdek je nieuwe perspectieven.

Seminars

Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die  aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.

Kortom onze opleiding 

  • maakt je leergierig, voedt je verbeelding, verfijnt je blikversterkt je technisch kunnen, laat je kritisch naar jezelf en de wereld kijken 
  • geeft je de nodige instrumenten om fotografie op een doordachte, doorleefde en zinvolle manier te beoefenen
  • maakt je weerbaar en zelfkritisch door je artistieke keuzes te leren formuleren en beargumenteren
  • moedigt je aan om in je fotografische zoektocht rijke, verbeeldingsvolle en dwarse keuzes maken, om ongeziene oplossingen voor onverwachte problemen te vinden
  • laat je de oneindige mogelijkheden van het fotografisch medium onderzoeken
Video
Wat heb je nodig?

Ons analoog atelier is bijzonder binnen het hedendaagse kunsthogeschool landschap. Met zijn ruime infrastructuur, diverse camera’s en expertise biedt het je een waaier van artistieke mogelijkheden.

Starten met de opleiding

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Wil je starten met een Master opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor de MASTER ASSESSMENT  

Waar heb je les?

Contact

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

bk.brussel@luca-arts.be

facebook 

instagram

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Presentation of our MA Photography program in ENGLISH >>> click here.

Na je studie

LUCA STUDENT KAYIN LUYS WINT "WORLD PHOTOGRAPHY AWARD" IN DE GLOBAL STUDENT COMPETITION

kayin luys

Lees meer

Na deze studie staat je een boeiend parcours te wachten. De technische en intellectuele vaardigheden die je verwerft, stellen je in staat na je studies je artistieke identiteit verder zelfstandig uit te bouwen binnen het kunstenveld en ver daarbuiten. Dat bewijzen onze alumni. Of je nu gewoon op straat rondloopt, een krant openslaat of tentoonstellingen bezoekt, overal vind je werk van onze (oud)-studenten.

Ze publiceren in magazines zoals Miles Fischler en Eva Donckers The Word. In onze kranten vind je werk van Ines Vansteenkiste Muylle. Alumni zetten crowdfunding op om eigen fotoboeken te publiceren. Dit jaar kwam Skritpark van Melvin Podolski en Odslonic van Maria Dabrowski uit. Bastiaan Van Aarle publiceert bij de gerenommeerde uitgever Hantje Catz zijn fotoboek 01:20. In museum M te Leuven stelde Jim Campers tentoon en Julie Scheurwegs in  Botanique in Brussel. Emre Celikan ging aan de slag in een galerij in Parijs. Lisa Haesevoets maakt een wereldreis in een omgebouwde camper en brengt de mooiste beelden mee. Besma Ben Said, Lola Pertsowsky, Maité De Bievre runnen een fotografische werkplaats in City Gate, een grootse artistieke hub voor kunstenaars in Brussel. Diana Tamane werd na onze opleiding resident in het Hisk en stelt vandaag tentoon op internationale biënnales. Ze publiceert bij APE haar eerste kunstenaarsboek.

De Fotografie-opleiding van LUCA Brussel leert je kritisch reflecteren, conceptueel denken en visueel communiceren. Wat vertellen beelden en hoe lezen we ze? Een projectmatige aanpak stimuleert studenten tot zelfstandig werken en creativiteit. Zowel voor mijn parcours als kunstenaar als voor mijn job als (visueel) projectmedewerker heeft de aanpak veel bijgebracht. 

Renée Lorie - Bachelor 2016 - reneelorie.be

Nog een greep uit onze alumni: Annemie Augustijns, Johanna Baschke, Eva Beazar, Besma Ben Said, Jim Campers, Emre Celikan, Alina Cristea, Anne Daems, Axel De Marteau, Tim Dirven, Eva Donckers, Miles Fischler, Nick Geboers, Geert Goiris, Antoine Grenez, Gaia Kaboukos, Catherine Lemblé, Renée Lorie, Melanie Matthieu, Bart Michiels, Els Opsomer, Isabelle Pateer, Lola Pertsowsky, Dries Segers, Julie Scheurweghs, Arne Schmitt, Diane Tamane, Bastiaan van Aarle, Dieter Van Caneghem, Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel, Ines Vansteenkiste-Muylle, Franky Verdickt, Alexandra Verhaest, Danny Veys, Erien Withouck, Ugo Woatzi en Marie Wynants.

The year at LUCA School of Arts, Master Photography, helped me to redefine my thinking and practice as an artist. I am especially grateful for the generosity of the professors, which has been continuous even after graduation.

Sepideh Farvardin - Graduate Master Photography 2019
Je docenten

Tijdens je opleiding word je gecoacht door een divers en enthousiast team van docenten. Hun sterkte is dat ze zelf actief zijn als fotograaf of beeldend kunstenaar. Zo neemt Els Opsomer op 26 november 2020 deel aan het Visite Filmfestival in Het Bos, Antwerpen, en heeft ze in april 2021 een residentie in het Frans Masereel Centrum waar ze een onderdeel van haar doctoraatsproject “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet – Over het zichtbare onzichtbare ten tijde van ‘globaal’ terrorisme” zal uitwerken. In het najaar van 2021 organiseert ze in samenwerking met Wiels het symposium “Critical (Re)positions. About the Implicit Consequences of (Undesired) Heritage”. Ana Torfs had in 2020 een solotentoonstelling in Bozar te Brussel, met 4 nieuwe installaties. Ze bereidt nu een solotentoonstelling voor die zal doorgaan in MUAC, Mexico City (4 september 2021 - 27 februari 2022). Ze werd ook uitgenodigd voor de groepstentoonstelling “De poreuze stad”, in het kader van de 3de Triënnale van Brugge (8 mei – 26 september 2021). Aglaia Konrad werkt aan een nieuw boek, Japan Works, dat zal verschijnen bij ROMA Publications. Danny Veys toont werk in de tentoonstelling “De koolwasserij van Beringen, verleden, heden en toekomst” in juni-juli 2021 in het Industriemuseum Gent. Wendy Morris heeft een driejarige samenwerking opgezet met Netwerk Aalst in het kader van haar project “Nothing of Importance Occurred: Recovering a Herbal for a 17th century midwife at the Cape”. Haar werk is er van 12/12/20 tot 13/3/21 te zien in de tentoonstelling No one would have believed - Niemand zou hebben geloofd - Personne n'aurait cru. Werk van Hana Miletić is dit jaar onder meer te zien in de collectiepresentatie “An unfinished symphony. Polyphony in the collection” van Mu.Zee in Oostende, en in de groepstentoonstellingen “wir blumen: The lightness of the fragile. Works From the Schürmann Collection” in Kunstverein Hannover in Duitsland, “In Stitches” in Larsen Warner, Stockholm (Zweden), “The 3rd Industrial Art Biennial (IAB): Ride into the Sun” in Hongarije, en “Riga Notebook. Following the Lines of Wacław Szpakowski” in Muzeum Sztuki, Łódź (Polen). Liesbeth Decan werkt samen met Hana Miletić en Greet Billet aan het onderzoeksproject “Tapta Unraveled”, dat in het najaar van 2021 zal resulteren in een tentoonstelling in Arton Foundation in Warschau, Polen. Sarah Van Marcke heeft dit jaar een solotentoonstelling in Concertgebouw, Brugge; Sine Van Menxel neemt deel aan een groepstentoonstelling in KIOSK, Gent; en in DMW gallery in Antwerpen heeft Dries Segers zijn solotentoonstelling 'No Road to Hotel Bellevue'.

Naast docenten Liesbeth Decan, Jan Theo de Jager, Aglaia Konrad, Hana Miletić, Wendy Morris, Els Opsomer, Dries Segers, Ronny Smedts, Ana Torfs, Mitja Tušek, Kris Van Beek, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel, Maarten Vanvolsem en Danny Veys maak je ook kennis met externe kunstenaars en curatoren tijdens colleges, lezingen en workshops.