Het aanbod aan informatie groeit razendsnel en wordt steeds onoverzichtelijker in onze digitale samenleving. Er is meer dan ooit nood aan creatieve ontwerpers die ons door dit overaanbod kunnen gidsen. In onze opleiding leer je als grafisch vormgever op een creatieve manier omgaan met nieuwe mediatechnologieën en informatie op een visueel heldere en aantrekkelijke manier voorstellen.
Hoeveel doden heeft de klimaatcrisis het afgelopen jaar gemaakt? Hoeveel spenderen studenten op een avond aan drank en drugs? Hoe zien zwarte gaten in de ruimte eruit? Hoe bewegen vluchtelingenstromen zich over de continenten? Hoeveel meldingen krijgen jongeren dagelijks op hun smartphone? Op welke manier zijn bomen ondergronds met elkaar verbonden?
Met de meest geavanceerde grafische technieken leer je om dit soort thema’s in krachtige beelden of stories te vatten. Je begint bij de basis van grafisch ontwerp, in print en op scherm. Je leert hoe je doelgericht kan communiceren met tekst, beeld, vorm, kleur, symbolen en compositie. Je raakt vertrouwd met digitale code en data en je leert beelden met behulp van artificiële intelligentie te ontwerpen.
De manier waarop informatie (verhalen, feiten, ideeën, getallen ...) in beeld wordt gebracht staat centraal in onze opleiding. Je leert de essentie ervan in de verf te zetten op een manier die impact genereert. Kennis over diverse media is daarbij net zo cruciaal: papier, allerlei print-technieken, digitale beeldschermen, projecties, ruimtelijke objecten ... Je ontwerpt boeken, posters, magazines, websites, animaties, sculpturen, installaties, presentaties, tentoonstellingen ...
Raadpleeg het studieprogramma van onze drie bachelorjaren in de studiegids.
Op onze blog https://media-information-design.be vind je een selectie van de meest opmerkelijke ontwerpen die gemaakt werden door studenten van Media & Information Design.
Master
Na onze driejarige bacheloropleiding kan je je grenzen verder verleggen in onze éénjarige Master Media & Information Design.
Kies je voor de tweejarige educatieve masteropleiding, dan bouw je naast je artistieke parcours aan een pedagogische vorming, met het oog op tewerkstelling in het artistiek-culturele werkveld, bijvoorbeeld het onderwijs of socio-culturele sector. Na de éénjarige artistieke masteropleiding kan je nog altijd opteren voor een verkorte educatieve vorming van slechts één jaar.
De lessen vangen aan eind september en eindigen eind juni. Er zijn twee semesters van telkens 12 lesweken voorzien. Op het einde van elke semester volgen er theorie-examens en praktijkjury's. Je hebt meestal heel de week door les, maar er zijn ook lesvrije momenten waarop je thuis, op kot of in onze ateliers aan je opdrachten kan werken.
Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef.
Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden
Wil je starten met een opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor een ARTISTIEKE TOELATINGSPROEF
Onze vernieuwde campus is voorzien van ruime en aangename praktijkateliers, aangepaste theorielokalen en auditoria, allerlei technisch en pedagogisch ondersteunende diensten en een gespecialiseerde kunst- en design bibliotheek. Een mix van design- en kunststudenten zorgt voor een inspirerende en open atmosfeer. Het bruisende centrum van Brussel ligt op loopafstand van onze campus of is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00
bk.brussel@luca-arts.be
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
Na onze opleiding geraak je vlot aan de slag in de creatieve sector: je kan terecht bij gerenommeerde grafisch ontwerpbureau’s, designstudio’s, communicatie- en nieuwsdiensten, mediabedrijven en webagencies. Of je bouwt je eigen ontwerppraktijk uit.
Onze afgestudeerden worden door de bedrijfswereld sterk geapprecieerd omwille van hun specifieke kijk op visuele communicatie, hun brede kennis van nieuwe media technologieën en hun autonome werkwijze.
'Het is de enige opleiding in Vlaanderen die zich focust op Media & Information Design. Je leert er echt "door een bril van informatie" te kijken. Ik zie het als een opleiding waarin de vooruitgangsgedachte, heldere communicatie en technologie een belangrijke plek krijgen. Ik heb er enorm veel opgestoken.'
Thomas Roelens, oud-student en Hoofd Data-journalistiek bij De Tijd.
'It took me years to understand it but the assignment to visualize The Periodic Table of Elements was the starting point of my career as data visualization designer. Even if it was not clear for me at the time, I was playing with data and its organization for the first time and I never stopped since.'
Giovanni Magni, oud-student en Hoofd Design bij het Italiaanse top design bureau Accurat.
Docenten
Je docenten zijn grafisch ontwerpers, information designers, typografen, media-ontwerpers, data visualizers, webdesigners, onderzoekers en theoretici.
Praktijkateliers worden begeleid door Sandy Claes, Boris Debackere, Steven Devleminck, Inge Gobert, Gijs Ipers, Simon Otten, Bram Overstijns, Tom Pijnenborg, Johan Van Looveren, Annelies Van Opstal, Gitte Vande Graveele, Bart Vandeput en Klaas Verpoest. Technische begeleiding krijg je van Jan Pillaert en Jan Duerinck.
Theorie wordt gedoceerd door Sandy Claes, Boris Debackere, Steven Devleminck, Liesbeth Decan, Peter Degraeve, Volkmar Mulheis, Lut Pil, Johan Teirlinck en Johan Van Looveren.
Externe expertise
We nodigen regelmatig binnen- en buitenlandse gastdocenten uit om workshops of lezingen te geven. Oud-studenten delen hun ervaringen over het professionele werkveld met studenten tijdens onze jaarlijkse ‘DIP-Talks’-avond. Ook alumni zijn hierop welkom.