Werking
Kies je voor een voltijds programma dat 60 studiepunten telt, dan gaan er bij inschrijving aan het begin van het academiejaar 60 studiepunten uit je rugzak. Je zet dus 60 studiepunten van je totale leerkredietsaldo van 140 in en houdt er 80 over. Slaag je dat academiejaar voor alle opgenomen OPO’s, dan worden de ingezette 60 studiepunten weer opgeteld. De eerste 60 studiepunten die je in je studieloopbaan terugverdient, krijg je, als je bent ingeschreven met een diplomacontract, dubbel terug. Dit wordt de bonus genoemd. Heb je dus dat academiejaar voor de 60 opgenomen studiepunten succesvol examens afgelegd, dan is je leerkredietsaldo aan het einde van dat academiejaar: 80 + 60 + 60 = 200 studiepunten. De studiepunten waarvoor je echter binnen het academiejaar geen geslaagd examen had afgelegd, gaan verloren. Dat geldt ook voor het ingezette leerkrediet van OPO’s waarvoor je een gedelibereerd of een getolereerd tekort had. Daardoor zal het leerkredietsaldo waarmee je een volgend academiejaar start lager zijn. Veelvuldig niet-slagen kan dus ook een invloed hebben op het verdere verloop van je studieloopbaan.
Ontoereikend leerkrediet.
Studenten die over minder dan 60 studiepunten beschikken, mogen bij inschrijving de grens van hun beschikbare leerkrediet niet overschrijden. We raden studenten aan om hierover in gesprek te gaan met de trajectbegeleider.
Studenten die door onvoldoende studievoortgang na een aantal inschrijfjaren in hoger onderwijs tegen een negatief leerkredietsaldo aankijken, zullen bij LUCA niet kunnen (her)inschrijven.
Terugvordering leerkrediet
Kon je door overmacht niet deelnemen aan evaluaties of examens? En kon je ook geen inhaalexamen afleggen? Wil je in deze situatie vermijden dat het leerkrediet dat je hebt ingezet maar niet hebt kunnen terugverdienen, verloren gaat? Dan kan je leerkrediet terugvorderen bij de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen. Dit kan in principe pas op het einde van het academiejaar, nadat alle examenperiodes voorbij zijn.
Let op: er is een vervaltermijn! Je moet je verzoekschrift indienen binnen een termijn van drie jaar, die ingaat op 1 september van het academiejaar waarop je verzoekschrift betrekking heeft.
Procedure
Je stuurt een verzoekschrift naar de Raad. Dat verzoekschrift bestaat uit een brief met daarin alle info die de Raad van je nodig heeft om te beslissen over je aanvraag. Je moet bewijsstukken aanleveren waarmee je aantoont dat je niet hebt kunnen deelnemen aan de examens. Bewijsstukken zijn: je resultaten, je ISP, medische attesten met vermelding van de periode van ziekte/afwezigheid, andere bewijsstukken van overmacht zoals een verslag van je psycholoog, enz. De documenten van LUCA kan je vinden via je studievoortgangsdossier of de selfservice attesten via KU Loket.
Op de website van de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen vind je meer info en een voorbeeldbrief voor een aanvraag. Een aanvraag indienen kan online via het digitaal loket of door middel van een aangetekende zending aan de Raad en aan LUCA School of Arts. Je mag je verzoekschrift ook digitaal aan LUCA bezorgen, meer bepaald per mail naar je zorgcoach.
De afhandeling van je verzoek gebeurt door de Raad. Zij beslissen over je aanvraag en communiceren met je over de procedure.
De contactgegevens van LUCA School of Arts voor de aangetekende zending zijn:
Dienst StuVo – t.a.v. Joke Thuy
LUCA School of Arts
Paleizenstraat 70
1030 Brussel
Vragen?
Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Contacteer je zorgcoach voor ondersteuning bij je aanvraag.
We bekijken samen je situatie.
Wil je meer info over je uitschrijven omwille van een overmachtssituatie? Klik dan hier. Uitschrijven kan gevolgen hebben voor je sociaal statuut. Leerkrediet terugvorderen kan enkel voor vakken waarvoor je ingeschreven bent voor alle examenkansen. Onder bepaalde voorwaarden kan je vakken schrappen uit je ISP, contacteer de trajectbegeleider en je zorgcoach.
Dringend leerkrediet nodig? Let op, deze procedure kan even duren. Heb je leerkrediet te kort en wil je inschrijven? Contacteer de trajectbegeleider van je opleiding of onze onderwijsadministratie. Klik hier voor meer info over hoe het systeem van leerkrediet werkt.