MOMO: Mobiel, Modulair & een beetje als een Mama
Met MOMO willen LUCA School of Arts en iDROPS sociale cohesie versterken in de Vlaamse Ardennen en mensen in een kwetsbare context van eenzaamheid meer betrekken bij de buurt. Deelnemers van de LUCA-opleiding Design for Impact gingen op onderzoek, organiseerden co-creatiesessies en ontwierpen een modulair, mobiel design dat multifunctioneel kan ingezet worden. Een blokkendoos als het ware met 40 bouwblokken die gemeenten volgens eigen noden kunnen inzetten om als een mama zorg te dragen voor de buurtbewoners.
MOMO is een prototype na een anderhalf jaar onderzoeken en brainstormen samen met inwoners van Vlaamse Ardennen. In een volgende fase van het driejarig EU-project Mobiel Buurthuis zal MOMO uitgetest worden, verfijnd, opgeschaald en verduurzaamd worden.
Mensen bij elkaar brengen, overheid met burgers linken, meer cultuur in de buurt, kinderen aanmoedigen om te spelen, met buurtbewoners werken rond een thema ... Met MOMO kan het allemaal. MOMO wordt in een handomdraai omgevormd tot een feest-, eco-, cultuur of netwerkmodule. MOMO is all in one...
“Met het MOMO concept willen we maximaal inspelen op de diversiteit aan uitdagingen waar een buurt voor staat. Bij elke module hoort een bouwconcept dat naar eigen wens kan worden ingezet. De visueel aantrekkelijke trapezia zijn licht hanteerbaar, vlot met elkaar te verbinden en bieden de buurt de kans ook zelf te experimenteren. Door de herkenbaarheid en de multi-inzetbaarheid kunnen buurten zo hun eigen identiteit verder versterken.”
Design for Impact is een masterclass van LUCA School of Arts voor omdenkers en samenwerkers — architecten, wetenschappers, psychologen, filmmakers, productontwikkelaars, kunstenaars, designers, pedagogen, economen… - die zoeken naar impactvolle acties en ideeën voor maatschappelijke problemen.
iDROPS
Sociale innovatoren die met impactgericht design trajecten mensen wil verbinden, in hun zelfbewustzijn te sterken of gedragsverandering te scheppen.
“Net zoals de mama’s die we bewonderen om hun onvoorwaardelijke zorg, willen we dat MOMO blijvend verbinding kan creëren voor de buurten, en zich steeds kan aanpassen aan de verschillende talenten en noden van de bewoners. Het is een voorlopig resultaat waar we reeds fier op kunnen zijn na toch wel uitdagende jaren vanwege de gekende problematieken.”