Het atelier Sculptuur, Glas en Keramiek is een voor België unieke cluster. Het tastbare en materiële beeld in de ruimte staat centraal. Beeldhouwkunst, glas en keramiek behoren tot de oudste vormen van beeldende kunst en kennen een rijke geschiedenis. Vandaag zijn ze actueler en diverser dan ooit. Vanuit deze rijke traditie is het omgaan met materie en het maakproces essentieel. In dit atelier ligt de nadruk op de materie, de ambachtelijkheid en hoe die te verbeelden. Er is ook ruimte voor toegepaste keramiek en glaskunst.
In het atelier krijg je een eigen werkplek die fungeert als jouw thuisbasis. Hier voer je gesprekken met verschillende docenten die elk beschikken over hun eigen technische en inhoudelijke expertise. De opleiding groeit stapsgewijs.
Als student kun je ook rekenen op de ondersteuning van technische begeleiders. Zij leren je in de gespecialiseerde werkplaatsen voor glas, keramiek, gips en metaal de fijne kneepjes van het vak. Je kan ook steeds beroep doen op de andere werkplaatsen zoals fotografie, grafiek, hout, video, textiel, ...
De verantwoordelijken van deze werkplaatsen staan klaar om je te helpen bij de technische uitwerking van jouw project.
Tijdens de magneetweken verdiepen we ons verder in specifieke technieken, zoals mouleren, draaien, het bouwen van ovens, glazuren, glasblazen,..... Daarnaast organiseren we uitstappen naar diverse musea en tentoonstellingen om je blik op zowel klassieke als hedendaagse kunst te verruimen en nodigen we gastdocenten uit binnen het atelier die ook een lezing over hun werk verzorgen.
Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding leer je de basis van de media sculptuur, glas en keramiek kennen door middel van opdrachten, modules en workshops. Zo verken je bijvoorbeeld het boetseren naar natuur en model, diverse opbouwtechnieken in klei, gips en metaal, assemblage, mallen maken, glazuurstudie en draaien aan de schijf, koude en warme oventechnieken in glas, werken aan de brander, glasblazen.
In het tweede bachelor kan je je stilaan verdiepen in wat je het meeste ligt om zo een meer diepgaander onderzoek te kunnen voeren naar bepaalde materialen en technieken.
Aan de hand van opdrachten die focussen op beeldtaal, techniek en concept, ontwikkel je een eigen artistieke taal en visie. Er is zowel ruimte voor autonoom werk, installatie als werk dat aansluit bij design.
In het derde jaar werk je toe naar je bachelorsproef. De focus ligt op je persoonlijk werk en je kan opteren om te specialiseren in de door jou gekozen technieken en materialen. Je leert je werk te plaatsen in zijn hedendaagse context door een brug te slaan naar de (theoretische) kennis die je praktijk ondersteunt. Je hebt over het hele bachelorstraject gaandeweg geleerd je werk te presenteren aan een divers publiek en je bent nu klaar om je eerste portfolio samen te stellen.
De nieuwe atelierwerking Sculptuur, Glas & Keramiek wordt in het academiejaar 2021-2022 exclusief in het eerste bachelor aangeboden. Het tweede en derde bachelor Beeldhouwkunst respectievelijk Glas & Keramiek worden nog afzonderlijk aangeboden (zij het wel met een intensieve onderlinge samenwerking tussen de atelierdocenten). De integratie tot een gezamenlijk atelier over de volledige bachelorfase zal pas over twee jaar afgerond zijn.
Studenten die willen instromen in het tweede of derde bachelorjaar, dienen voor meer informatie contact op te nemen met thomas.vanpeteghem@luca-arts.be
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef.
Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden
Wil je starten met een opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor een ARTISTIEKE TOELATINGSPROEF
Campus Gent
Alexianenplein 1
9000 Gent
+32 2 447 14 00
Contacteer ons.
+32 2 447 14 00
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
Toekomstperspectieven
Onze afgestudeerden gaan vele richtingen uit in het artistieke werkveld. Sommigen ontwikkelen geleidelijk aan hun eigen artistieke praktijk en werken ondertussen als assistent voor kunstenaars, helpen bij de opbouw van tentoonstellingen of combineren hun artistieke praktijk met deeltijds werk. Sommigen komen terecht in de culturele sector of geven les in het onderwijs. Anderen zetten hun studie elders verder en halen een aanvullend diploma.
alumni: Jos Devriendt, Müller-Van Severen, Clara Spilliaert, Tinus Vermeersch, Stijn Cole, Anne Marie Laureys, Louise Danneels, Marie De Bruyn, Dennis Ceylan, Kris Campo, Tine Deweerdt, Boudy Verleye, Tsjok Dessauvage, Mieke Everaert, ...
Docenten :
Robin Vermeersch
Stijn Cole
Barbara Vandecauter
Isabel Fredeus
Felix Kindermann
Chris Evans
Leyla Aydoslu
http://www.robinvermeersch.be