Studenten LUCA Productdesign en IKEA Hasselt geven toekomst van 'Inclusief Wonen' vorm

Drie maanden lang werkten de onderzoekseenheid Inter-Actions, studenten Productdesign van LUCA School of Arts (campus C-Mine Genk) en IKEA Hasselt samen. Doel: de toekomst van wonen vorm te geven, met oog op meer inclusie. Het resultaat: een bijzondere tentoonstelling die start op 29 mei in het Zweeds restaurant van IKEA Hasselt.

Ervaringsdeskundigen, studenten Productdesign en IKEA-specialisten werken maandenlang samen

Het samenwerkingsproject ging midden februari 2024 van start met een reeks workshops op locatie bij IKEA Hasselt, vanuit de vraag: “Hoe kan de toekomst van wonen meer inclusief worden voor mensen met een motorische beperking?”

Na een ervaringsgerichte workshop door het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid INTER gingen de studenten en een team van IKEA interieurspecialisten aan de slag met een vrijwilligersgroep van personen met een motorische beperking. Samen bezochten ze de showroom van IKEA Hasselt. De ervaringsdeskundigen gaven aan welke woon- en leefoplossingen voor hen werken en waar ze uitdagingen of hindernissen tegenkomen. De studenten verwerkten deze getuigenissen tot een aantal concrete ideeën, waarna ze in dialoog gingen met de interieurspecialisten van IKEA.

Nadien werkten de studenten en de personen met een motorische beperking samen om te komen tot ontwerpen (gebaseerd op het assortiment van IKEA) die het leven van een persoon met beperking aangenamer kunnen maken. De producten gaan vaak verder dan het puur functionele, ze proberen ook een antwoord te geven op de uitdagingen die je met een beperking ervaart wanneer je wilt tuinieren, met de kleinkinderen wil spelen of samen met de vriendinnen thee gaat drinken.

Zweeds restaurant IKEA Hasselt toont resultaten een maand lang

De resultaten van deze wisselwerking krijgen vanaf eind mei een maand lang een plaats in een speciaal hiervoor ingerichte zone in het Zweeds restaurant van IKEA Hasselt. Hierna gaan de interieurspecialisten van IKEA Hasselt aan de slag met het ontwerpen van een volledige kamer, die voorziet in de noden van een persoon met een motorische beperking.

Een intiatief van de LUCA-onderzoekscluster Caring. and design research

Het project is een initiatief van de onderzoekscluster Caring. and design research aan LUCA campus C-mine, die al bijna tien jaar werkt rond ontwerpen voor én samen met mensen met beperkingen. Deze term omvat een heel aantal doelgroepen die worden verbonden door een aantal thema’s waarmee ze rechtstreeks of indirect te maken krijgen - stigma, de complexiteit van participatie in het ontwerpproces, en inclusie en waardering in de maatschappij. Dit zijn meteen de thema's waar de cluster rond werkt.

Sprekende voorbeelden van inclusief wonen

Fennik - vanuit je rolstoel naar het zwembad

  • Sien, Emma samen met Kristel

Fennik is een ingenieus stukje meubilair dat langs de rand van het zwembad worden geplaatst. Een bredere rugleuning voorzien van versteviging en armleuningen zorgen voor extra stabiliteit en eenvoudige overstap van rolstoel naar grond. Kristel kan het gebruiken bij het zwembad, rechtop of gekanteld en creëert kostbare momenten voor alle gebruikers.

De Hangende Tuinen

  • Birte, Tom, samen met Els

Hoogteverschillen in de tuin zijn een uitdaging voor een rolstoelgebruiker. ‘De Hangende Tuinen’ brengen de tuin naar de hoogte van Els, waardoor ze comfortabel en zelfstandig kan tuinieren. Dit ontwerp ontwerp gebruikt kruidenbakken die op verschillende hoogtes tegen een muur worden bevestigd. De onderste kruidenbak bevindt zich op een comfortabele hoogte voor Els, terwijl de bovenste kruidenbakken naar beneden kunnen worden gebracht door middel van een hendel. 

Programma en agenda

IKEA Hasselt 
Biezenstraat45
3500 Hasselt

Openingsprogramma

29.05.2024 

  • 15u00: Verwelkoming genodigden
  • 15u30: Publiek welkomstwoord, introductie door LUCA & IKEA, een woordje door de studenten en participanten, lezing door het Nederlandse co-creatiecollectief FysiekFabriek (NL)
  • 17u00: receptie en bezoek aan de tentoonstelling / verder overleg met studenten en participanten
  • 18u30: Einde

Agenda

  • Woensdag 29 mei 2024 tot en met zaterdag 29 juni 2024
  • Telkens van 10u tot 20u

PERSINFO

Perscontact

We hopen dat jullie dit mooie project graag willen belichten voor jullie publiek. Kan er een journalist van jouw publicatie aanwezig zijn op de opening? Laat het weten aan onze communicatieverantwoordelijke dimitri.vossen@luca-arts.be (0476 220783).

Projectverantwoordelijke voor LUCA School of Arts

Niels Hendriks: 0476 24 29 45.

Vragen voor IKEA Hasselt

Rechtenvrije beelden