Afstudeerrichting in de Master beeldende kunsten
1 jaar / 60 studiepunten / Nederlands
Campus Gent / Sint-Lucas

Vrije kunsten

Academische Master

De Masteropleiding Vrije Kunsten biedt een ruim en gevarieerd aanbod aan artistieke mogelijkheden. Als student heb je de mogelijkheid om je te specialiseren in een van de verschillende disciplines van de hedendaagse kunst. In de Masteropleiding Vrije Kunsten kan je je zowel focussen op schilderkunst, illustratie, sculptuur, glas, keramiek, vrije grafiek, tekenkunst of mixed media. Bovendien is er ook ruimte voor een vrije, interdisciplinaire of projectmatige aanpak. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Masteropleiding

In de Masteropleiding Vrije Kunsten positioneer je je met een eigen artistiek project binnen het actuele kunstenveld en de maatschappij. In functie van dit persoonlijk onderzoek bepaal je in grote mate zelf hoe je de opleidingsonderdelen invult en wie je docenten zijn. Het programma wordt net als in de bacheloropleiding verrijkt met buitenlandse studiereizen en met projecten in het werkveld.

Promotor

De masterstudent werkt vrij en zelfstandig aan een zelfgekozen 'project’, en krijgt daarbij individuele begeleiding gebaseerd op dialoog en feedback van haar of zijn promotor. Deze promotor wordt bij de start van het academiejaar toegewezen op basis van de voorkeuren van de student zelf, de inhoud van diens masterproefproject en het advies van de promotoren. Een student in de Masteropleiding Vrije Kunsten heeft de vrijheid om een masterpromotor te kiezen uit eender welke discipline.

De student heeft de verplichting om regelmatig aanwezig te zijn op de contactmomenten met de promotor die wekelijks voorzien worden door de school, om te kunnen overleggen over de voortgang van haar of zijn werk met het oog op de Masterproef.

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

Inspiratie voor je masterproef

Mastersessies

Tijdens de mastersessies verdiep je je in de artistieke praxis van de andere masterstudenten. Je werkt samen in heterogeen samengestelde groepen en ontmoet studenten uit de verschillende afstudeerrichtingen Tijdens wekelijkse bijeenkomsten bespreek je elkaars artistieke praktijk via besprekingen, interviews, groepsdebatten en rondleidingen. 

Jij en je medestudenten nemen zelf het voortouw in de sessies. Terwijl de twee begeleidende docenten de werking van de groep organiseren en optreden als moderator. Op die manier zijn de sessies een open platform over actuele kunst en vormgeving vanuit hun eigen praktijk: alles is bespreekbaar, maar niets is vrijblijvend.

Seminars

Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die  aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten. 

STUDIEAANBOD MASTER

Starten met de opleiding

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Wil je starten met een Master opleiding bij LUCA?
Dan moet je slagen voor de MASTER ASSESSMENT  

Waar heb je les?

Waar heb je les?

  • Alexianenplein 1 & 2, 9000 Gent (Hoofdadres) De binnenstad van Gent is een lage-emissiezone.
    Check of je wagen toegelaten is op lez.gent
  • Hoogstraat 51, 9000 Gent
  • Campus Ter Beken, Beekstraat 1-3, 9030 Mariakerke
  • Leiekaai 18, 9000 Gent

Campus Gent
Alexianenplein 1
9000 Gent
+32 2 447 14 00

info.sintlucas@luca-arts.be

Contact

Contacteer ons

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

Toekomstperspectieven

Onze afgestudeerden gaan vele richtingen uit in het artistieke werkveld. Sommigen ontwikkelen geleidelijk aan hun eigen artistieke praktijk en werken ondertussen als assistent voor kunstenaars, helpen bij de opbouw van tentoonstellingen of combineren hun artistieke praktijk met deeltijds werk. Sommigen komen terecht in de culturele sector of geven les in het onderwijs. Anderen zetten hun studie elders verder en halen een aanvullend diploma.

Je docenten

De Masterpromotoren hebben allemaal een eigen praktijk waarin ze uitmunten zowel in het binnenland als internationaal.  Ervaren door hun jarenlange expertise, begeleiden zij vol enthousiasme maar met een scherpe blik het beeldend werk van de studenten.

De huidige Masterpromotoren zijn: 

Alexis Gautier, Bram Van Breda, Carla Swerts, Cathérine Biasino, Chris Evans, Didier Deschrijver, Didier Volckaert, Esther Venrooij, Eva Cardon, Eva Moulaert, Frederik Berlaen, Hana Miletić, Inge Ketelers, Isabelle Vandenabeele, Jan Hespeel, Joris Verdoodt, Karel Moortgat, Koba De Meutter, Lisa Vlaemminck, Lore Smolders, Maité Bailieul, Michaël Bussaer, Peter Morrens, Peter Van de Cotte, Randoald Sabbe, Ritsart Gobyn, Robin Vermeersch, Roel Kerkhofs, Steve Michiels, Tatjana Gerhard, Tine Guns, Wim Lambrecht,