Datum/periode
2022-2023

Biloba

Yanni Timmerman

Afstudeerproject MA Productdesign

Ist es Ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?Sind es zwei, die sich erlesen, Daß man sie als Eines kennt?
Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn, Fühlst du nicht an meinen Liedern, Daß ich eins und doppelt bin?


Is it but one being single
Which as same itself divides?
Are there two that choose to mingle So that each as one now hides?
As the answer to such question
I have found a sense that’s true: Is it not my songs suggestion That I’m one and also two?


— Ginkgo Biloba

Johann Wolfgang von Goethe

‘Biloba’ exploreert de fascinerende wereld van het dubbele. Binnen de complexe dimensie van dualiteit, waarin contrasten zich verbinden en objecten elkaar lijken te weerspiegelen, richt ik me op de uniciteit van imperfectie en de illusie van het identieke.

Dit onderzoek evolueert tot een rijkelijk beeldenarchief, waarin op intuïtieve wijze begrippen zoals de Doppelgänger, Janus, het alter ego, metamorfose,… worden geanalyseerd en geherinterpreteerd. Geleidelijk ontspint zich een grafisch universum dat het thema van dualiteit opnieuw ontleedt. Experimenten met diverse materialen en texturen trachten ver-volgens deze inzichten en gedachten tastbaar te maken. In de hoop een diepere waarheid te ontdekken en de toeschouwer gaandeweg te inspireren.

Het eindresultaat onthult een intrigerende Siamese tweeling; twee schijnbaar identieke delen, die op ongemakkelijke wijze aan elkaar verbonden zijn. Volledig onverschillig en onbruikbaar in hun oorspronkelijk bestaan. Echter, pas wanneer ze van elkaar gescheiden worden, verschijnt hun ware aard. Dan manifesteren zich twee unieke delen, die zich harmonieus verzoenen. Waarbij ze elkaar perfect balanceren en samen een geheel creëren.

Contact

Contactgegevens: 

Instagram: www.instagram.com/yanni.timm/