-

Campus Sint-Lucas Gent

Ontdek de nieuwe BIODESIGN module

Workshop

Ben je klaar om de grens tussen ontwerp en biologie te verkennen? In onze hands-on workshopreeks leer je experimenteren met levende organismen en natuurlijke materialen.

Deze module combineert korte introductieworkshops met een interdisciplinair ontwerpproces. Je werkt samen in een diverse groep van bachelor- en masterstudenten, alumni en professionals, wat zorgt voor een rijke uitwisseling van kennis en ideeën. De op maat ontworpen workshops bieden je de kans om innovatieve materialen te ontdekken en aan de slag te gaan met bacteriën en schimmels, zoals mycelium.

De module staat open voor professionals, alumni en studenten met een achtergrond in design, productdesign, interieur, architectuur, (beeldende) kunst of biologie. Dé perfecte kans om je creatieve praktijk te verrijken met biodesign!

Meld je aan via dit formulier. Plaatsen zijn beperkt.

 

VERKEN DE TOEKOMST VAN BIOGEBASEERD ONTWERP

Meer informatie in deze presentatie.

De biodesign module biedt een reeks hands-on workshops die je volledig onderdompelen in de wereld van biogebaseerde materialen en innovatieve oplossingen. Tijdens dit praktijkgerichte traject ontdek je baanbrekende biomaterialen en leer je zelfs nieuwe materialen creëren met behulp van levende organismen.

Je krijgt praktische ervaring met de nieuwste biogebaseerde technologieën door middel van workshops en begeleide coaching binnen een uitdagend ontwerpproces. Je experimenteert met natuurlijke materialen zoals vlas en hennep, en krijgt de kans om te werken met mycelium en te verkennen wat synthetische biologie te bieden heeft.

Naast de workshops werk je samen met medestudenten in een multidisciplinair team om je eigen bio-geïnspireerde oplossing te ontwerpen. De module wordt afgesloten met een tentoonstelling waarin jullie ontwerpexperimenten worden gepresenteerd.

Deze module is goed voor 6 ECTS. Na afloop ontvang je een creditbewijs en een digitale badge ter erkenning van je deelname en verworven kennis.


DOCENTEN

  • Matthijs De Block (Biokunstenaar)
  • Pascal Leboucq (Biobased Creations)
  • dr. Tom Peeters (Bioingenieur Open Biolab Brussels)

EXPERT NETWERK

  • Prof. Jan Wurm (Design & Engineering KU Leuven)
  • PhD Student Marie Melcore (Architecture KU Leuven)
  • PhD Student Anna Vershinina (Architecture KU Leuven
Video
Praktisch

VOOR WIE

  • Professionals (ontwerpers, designers, architecten, interieurarchitecten, kunstenaars, …)
  • Alumni LUCA School of Arts
  • Bachelor & Masterstudenten (Design 4 Impact & Ku Leuven Architectuur)

PLANNING

Een workshop reeks waar je eerst kennis maakt met materialen en dan aan de slag gaat in een kleine groep om zelf een ontwerp met biodesign uit te werken. 

  1. 3 tot 7 februari 2025: Eén week hands-on bootcamp met Pascal Le Boucq van BioBased Creations rond hennep. Leer een natuurlijk materiaal van binnen en van buiten kennen en leer werken met verschillende vormen van een natuurlijk bronmateriaal
  2. 21 februari 2025: Mycelium dagworkshop. Maak kennis met mycelium en leer hoe je door middel van experiment mycelium in mallen kan opgroeien
  3. 28 februari 2025: Synthetische biologie & bacteriën. Leer in deze workshop bacteriën opgroeien en hoe je ze kan gebruiken ontwerp.
  4. 7 maart 2025: Bioplastiek workshop. Leer in één dag wat bioplastiek is en hoe je dit zelf maakt. Experimenteer met ingrediënten en maak bioplastic gebaseerd composiet materiaal met afvalstromen.
  5. 14 februari tot 16 mei 2025 elke vrijdag: Ontwerp traject! Ga aan de slag met een ontwerp opdracht die draait rond localiteit. Kies een materiaal waar je mee wil werken en kijk in kleine groep hoe je de wereld kan verbeteren!
  6. 23 mei 2025: feedbackjury: een jury van experten geeft feedback op je ontwerp(proces)
  7. 28 en 19 juni 2025: Tentoonstelling. Op het einde van de module worden alle resultaten, van de workshops én van je ontwerp opdracht tentoongesteld!

PRIJS

  • 610,8€

AANMELDEN

Aangezien er maar 18 deelnemers mogelijks zijn voor deze editie van de biodesign module, peilen we graag naar jouw motivatie, doelstellingen, CV en portfolio. We geven je snel antwoord indien je geselecteerd bent. 

Lees ook

Credits

’The Greater Gut - Happiness bacteria, Matthijs De Block / Picture: Ligia Poplwaska'