Datum/periode
2022-2023

Forged by Intuition

Aitor Christiaans

Afstudeerproject MA Productdesign

Het project "Forged by Intuition" is ontstaan vanuit het besef dat er zowel verschillen als overeenkomsten bestaan tussen kunst en design. Het onderzoek had als doel om deze concepten op een vernieuwende manier te benaderen en de relatie tussen emotie, creativiteit en het ontwerpproces te verkennen.

Een belangrijke bevinding was dat het beperken van creativiteit door vast te houden aan een vooraf bedacht idee voorkomen kon worden door een meer dynamische en intuïtieve aanpak te benaderen. Als ontwerper wou ik terugkeren naar het artistieke proces waarin mijn creativiteit minder beperkingen kent, zodat er een nieuwe ontwerpstijl en -methode kan ontstaan.

Het onderzoek begon met het creëren van een catalogus met verschillende technieken die kunnen worden toegepast op plaatstaal. Deze catalogus fungeerde als inspiratiebron en werd later op grotere schaal gebruikt om het project verder te ontwikkelen tot een eindproduct.

De diverse stoelen zijn elk een toepassing van het onderzoek en een herinterpretatie op zichzelf. Dit resulteert in een evoluerend proces waarbij intuïtie en ontwerp dichter bij elkaar komen. 

Dankzij deze dynamische aanpak werd er tijdens het ontwerpproces meer vrijheid en creativiteit ervaren. De focus lag daarbij op het gevoel en het loslaten van het denken. Deze benadering heeft het potentieel om te leiden tot meer innovatieve en expressieve ontwerpen.