Datum/periode
2022-2023

Sylvie is erbij

Silke Reyntjens

Afstudeerproject MA Beeldende Kunsten

Grafiet, acryl, (kalk)papier.

Over het project

Sylvie is erbij is een persoonlijk onderzoek naar de verbeelding van rouw in al zijn facetten. Voor dit project ging Silke in gesprek met vijftig mensen die hun verdriet met haar wilden delen.

Hun rouwverhalen werden omgezet naar beelden, met kalkpapier als voornaamste vertaalmiddel. Het fragiele kalk als een soort van waas dat over je heen komt nadat je verdriet hebt meegemaakt, met daaronder een gekleurde tekening in acrylverf. Want verdriet begrenst je niet als persoon, maar bepaalt wel hoe je denkt en de wereld ziet vandaag.

Met dit project neemt Silke haar eigen verdriet in handen, wil ze het onderwerp bespreekbaar maken en verbinding vinden. Een project waarin de taboes rond rouw – met ideeën als ‘tijd heelt de wonden’ of ‘verdriet maakt een mens zwak’ – doorbroken worden. Kortom, Sylvie is erbij is een project dat rouw in zijn schoonheid verbeeldt.

Een boek voor Sylle, voor anderen en voor mezelf.

Contact

Over Silke Reyntjens

Als student Kunstwetenschappen besloot Silke Reyntjens (°1994) haar passie voor tekenen met de wereld te delen. Dit creatieve project doopte ze tot SIRE, waarbinnen ze haar liefde voor illustratie, grafisch ontwerp en fotografie verenigt. Momenteel woont en werkt Silke als freelance illustrator in Brussel. Haar artistieke projecten combineert ze als leerkracht kinderatelier aan de Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten Anderlecht. In haar vrij werk grijpt Silke graag terug naar haar studies, waarbij ze de perceptie van vrouwelijk naakt doorheen de Westerse kunstgeschiedenis in vraag stelt.

Contact

mail: silke.reyntjens@hotmail.com

website: www.silkereyntjens.be

instagram: @silkereyntjens - SIRE