In de professionele bacheloropleiding Visual Design leer je jouw ziel in design en creatie te leggen. De opleiding zal je stimuleren om de sluis van je eigen onuitputbare bron van ideeën en visuele kunst open te draaien.
De wereld is continu in verandering waardoor we als designers mee moeten evolueren. In elk van onze studio’s, Grafische, Digitale, Reclame, Studio Still en Brand&Packaging, leer je projectmatig werken en zoeken naar creatieve oplossingen zoeken voor actuele uitdagingen. Je gebruikt je brein om uiterst bewust over ontwerp en creatie na te denken. Want de keuzes die je als vormgever maakt hebben een grote impact op de toekomst van ons allemaal.
Bekijk ook onze blog! visual-design.be
Word jij the next generation creative professional? Heb je een oog én hart voor een krachtig en geweldig ontwerp, zowel online als offline? Dan is Visual Design iets voor jou. Doorheen deze opleiding leer je projectmatig werken. Je zoekt naar originele oplossingen voor hedendaagse creaties.
Visual Design heeft 5 studio’s met elk een eigen discipline:
Visual Design biedt een uniek traject aan dat studenten de mogelijkheid geeft zich te ontwikkelen tot een professional die kan communiceren via een sterke vormgeving. Deze visie weerspiegelt zich in de opbouw van het programma. De theorievakken — van kunstgeschiedenis tot filosofie — verruimen je blikveld, met gespecialiseerde inhoudelijke én technische kennis binnen het domein van visual design. Deze basis wordt gecombineerd met een gevarieerd aanbod praktijkervaring (studiowerking, projectwerking, stage, bachelorproef) dat ook voldoende ruimte biedt voor uitdagende samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau.
Er wordt geen specifieke vooropleiding vereist. Visual Design bevat momenteel een mooie mix studenten uit verscheidene opleidingen (ASO, TSO, KSO, BSO). Een brede interesse, een nieuwsgierige en kritische ingesteldheid, een open mind en doorzettingsvermogen zijn de voornaamste vereisten voor de nieuwe generatie visual designers.
De eerste toelatingsproef vindt plaats op zaterdag 20 april 2024. De deadline voor het uploaden van de opdracht is woensdag 20 maart 2024, 11u00.
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
• toelatingsproef 1: zaterdag 20 april 2024: deadline uploaden opdracht Woensdag 20 maart 2024, 11u00
• toelatingsproef 2: dinsdag 2 juli 2024: deadline uploaden opdracht Maandag 24 juni 2024, 11u00
• toelatingsproef 3: donderdag 12 september 2024: deadline uploaden opdracht Vrijdag 30 augustus 2024, 11u00
Je moet je vooraf inschrijven voor de toelatingsproef. Kies voor Visual Design (Prof. Bachelor). Wanneer je ingeschreven bent ontvang je de opdracht in je mail.
Binnen de week na de toelatingsproef wordt jouw resultaat meegedeeld.
Je ontvangt een mail met de officiële bevestiging van het resultaat vanuit het studenten- en opleidingssecretariaat.
Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
Designers in het werkveld
Binnen het domein van de beeldende kunsten is de opleiding Visual Design uniek in zijn soort. Op vlak van tewerkstelling scoren we uitstekend omdat we steeds als doel hebben om studenten goed voor te bereiden op het werkveld. Onze oudstudenten zijn alomtegenwoordig in sectoren die creativiteit op prijs stellen. 85% vindt werk binnen de 6 maanden na afstuderen. Van de overige 15% gaat het merendeel aan de slag als freelancer of studeert verder. Er zal altijd nood zijn aan creatieve denkers én doeners om de wereld van morgen te hervormen en zo een impact te maken op de toekomst.
Verder studeren - levenslang leren
Na het afstuderen biedt onze opleiding nog aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om aansluitend een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging), Traject3D of Design for Impact te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.
Heb je al een diploma op zak? Wil je je verder specialiseren in een creatieve richting? In het kader van levenslang leren bieden we ’s avonds of na afstuderen trajecten aan:
Benieuwd naar onze Trajecten na afstuderen? Hier vind je een overzicht.
Ook een masteropleiding is mogelijk na het succesvol voltooien van het schakelprogramma.
Het docententeam beschikt over een lange en relevante ervaring in het werkveld. Naast het lesgeven zijn ze professioneel actief in de sector van Visual Design. Ze zijn niet schuw van onderwijsvernieuwing en beschikken over een goede dosis kritische reflectie en humor.
Aline De Nys, Anneke Rombaut, Bart Maesen, Charlotte Vanroelen, Claudia Herrera Montoya, Dirk Bogaert, Dominique Vandewalle, Edith Goddeeris, Fabienne Beernaert, Faye Pynaert, Fons Artois, Frank Maet, Fred Lateur, Gertjan Biasino, Goran Grahovac, Hans Plompen, Hans Warreyn, Hilde Manhaeve, Ilona Terkessidis, Inge De Mecheleer, Ingwio D'Hespeel, Jens De Wulf, Jens Versprille, Jeroen Laureyns, Jo De Baerdemaeker, Jonny Van de Vyver, Jürgen De Blonde, Kris Demey, Laura Beulens, Lara Berg, Lieven Haneca, Lukas Liefsoens, Lynn Piccu, Marijke Dirickx, Matto Deseijn, Philippe Verkinderen, Pieter Samyn, Sara Geerts, Saskia Wierinck, Stijn Calis, Thomas Byttebier, Thomas De Brabanter, Thomas Meynen, Virginia Tassinari, Willem Mertens, Wim Forceville, Xander De Clerck ...