Traject3D

Bijscholen / Getuigschrift / Microcredential

Design next level? Meet 3D.

3D ontwerp is hot.  3D is de evolutie binnen grafische vormgeving waarbij het maken van 3D modellen, animatie, prototyping, interactive design en visuele effecten centraal staan.  

Het creëert boeiende mogelijkheden die dagelijks ingezet worden in films, games, reclamecampagnes, video art, …

Binnen Traject3D leveren we de handvaten en begeleiding om de mogelijkheden van 3D in te zetten waar jij het wenst.

In Traject 3D krijg je een intensieve en brede  vorming  waarin een breed gamma wordt aangeboden gaande van 3D-animaties & modellering, digital prototyping, AR & VR, interactieve & realtime ervaringen, 3D printen tot projection mapping. Je wordt in de verschillende modules  technisch én creatief gecoacht door een enthousiast en stevig gedreven creatief docententeam.

Traject 3D staat open voor studenten, alumni en professionals. Voorkennis is geen vereiste, maar we checken vooraf wel je creatieve enthousiasme.

Heb je al concrete ervaring met de relevante software, dan kan je instappen in de meer geavanceerde modules.  Ook dat wordt vooraf afgetoetst.

Wat elke module gemeen heeft, zijn de docenten die met hun voeten in het vak staan, deze innovatieve technologieën dagelijks artistiek en creatief gebruiken en deze met veel passie met jou willen delen.

De opleiding, onderdeel van Visual Design op campus Sint-Lucas Gent, is toegankelijk voor zowel studenten, alumni & professionelen. Voorkennis is geen vereiste, wel wordt er gevraagd je affiniteit met creatief werk te staven.  

Hoe ziet de opleiding eruit?

Traject 3D kort

Virtual reality, augmented reality, interactive experiences, 3D animatie, visual effects, motion graphics, prototyping, 3D-print, …
De basics van een uiteenlopend gamma aan technieken. Je verkent alle relevante software tot in de details.

Experiment
In de werkplaats en ateliers experimenteer je met nieuwe technieken en hardware.

Project
Voorbij de technische kennis! Je maakt kennis met hoe het 3D werkveld er uit ziet en werkt als deel van een team onder begeleiding, of in opdracht van experts uit het werkveld.


Naast een aantal langere ‘Essentials’ bieden we een ruim en divers aanbod van kortere en specifieke modules per semester aan. 

waar     campus Luca School of Arts Gent
wanneer  maandag, dinsdag, woensdag & donderdagavond
Vanaf 18u30 – lesblokken van 3u 
 
De module 'Project3D' gaat van start in semester 2 en gaat door op woensdag (overdag) 

wat    

 1. keuze uit 5 unieke, interessante paden  die je helpen om je traject vorm te geven
  of
 2. 15 boeiende, combineerbare modules om zelf samen te stellen

Je traject samenstellen

Via paden

Klik op de paden voor meer uitleg
Road to Animation (I like to move it)
In dit pad staat animatie centraal. Je werkt met verschillende vormen en technieken voor animatie in 3D. Je onderzoekt de belangrijke stappen in de pipeline of workflow van animatie. In de lessen Character Animation ontwerp je animaties voor je eigen personage of avatar. Je leert expressieve bewegingen ontwerpen en maakt ook gebruik van motion en performance capture. De lessen Sound Design, 3D Concept Art en Advanced Modeling helpen je om je animaties naar een hoger, professioneel niveau te tillen. In 3D Essentials komen alle belangrijke onderliggende nodige basis skills en software aan bod.

Road to VFX (is my jam)
VFX is het plaatsen van 3D gegenereerde elementen in de wereld van film & videobeelden. Dit op zo een manier dat 'echt' van 'virtueel' niet te onderscheiden valt. Hier zijn verschillende tools voor nodig. Zo komen in 3D Essentials de belangrijke onderliggende basis skills en software aan bod. In Motion/Camera Tracking and Compositing leer je hoe je je 3D elementen naadloos kan integreren in je filmbeelden. Je ontdekt de belangrijkste tricks of the trade en professionele workflows, van camera settings tot compositing en post-productie van je VFX shots. Dankzij Unreal ben je ook future proof. Want hier maak je kennis met de nieuwste technieken mbt virtual production. En last but not least; een VFX artist kan niet zonder basiskennis van character animation. In deze module leer je expressieve bewegingen ontwerpen en maakt je gebruik van motion en performance capture.

Road to interactive design & game
In dit pad exploreren we het brede veld van Interactieve 3D, gaande van games over immersieve, artistieke installaties, interactieve schermen en User Interface/Experience Design. Na een stevige basis in 3D Essentials ga je aan de slag met Unity 3D in het vak Interactive 3D VR/AR. Hier leer je interactieve 3D ervaringen creëren. In Unity coding doe je de noodzakelijke vaardigheden op om deze interacties complexer en geavanceerder te maken. Geluid is een cruciaal aspect van elke interactieve ervaring, dit verken je in de module 3D sound. In Unreal maak je kennis met de kracht van de populaire Unreal game engine.

Road to 3D for Visual Design
Dit pad is als relevante aanvulling gericht op grafische, print en digitale vormgevers. De focus ligt op de toepassing van 3D in verschillende media en in de publieke ruimte met interactiviteit in de module projection mapping. In Advanced Modeling verbreed je je vaardigheden in het creëren van complexe geometrie. In de module type design leer je de basics van font en typeface design met een letterlijke extra dimensie.

Road to 3D prototyper
Rapid prototyping, 3D print, functioneel design, maar dan met de creatieve bril. Dit pad is voor jou als je streeft naar tastbare, responsieve, fysieke of functionele designs. In semester 1 leg je de basis met 3D Essentials I, Interactive 3D VR/AR en Concept Art. In het tweede semester leer je in 3D print and Design je concepten om te zetten naar de fysieke realiteit. In de module type design leer je de basics van font en typeface design met een letterlijke extra dimensie.

Naast het basispakket vul je zelf aan wat jou interesseert en waarin je je wil vervolmaken.   Je bent daar helemaal vrij in. De enige voorwaarde is dat je 3D Essentials I & II volgt of gevolgd hebt.

2. zelf samen stellen

Aanvullend hierop kan je kiezen uit de onderstaande modules om zo zelf je pakket samen te stellen. Let wel op de kalender.  Er zijn vakken die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, waardoor je ze niet samen kan volgen.

De paden zijn hierop voorzien, maar voor de modules moet je hier dus wel rekening mee houden!

Overzicht modules - academiejaar 24-25

AANBOD MODULES ACADEMIEJAAR 24-25

Project 3D

3D ESSENTIALS

INTERACTIVE 3D/VR & AR

CHARACTER RIGGING

ADVANCED MODELING

3D PRINT & DESIGN

PROJECTION MAPPING & REALTIME VISUALS

UNREAL

3D SOUND

3D CONCEPT ART

TYPE DESIGN FOR 3D ENVIRONMENTS

Traject3D combineren met andere trajecten?

Traject3D is perfect te combineren met andere trajecten die aangeboden worden in de opleiding. De aangeleerde skills zijn direct implementeerbaar in combinatie met de praktijkgerichte vakken. De linken professionele masterclass Design for Impact en Studio Brand&Packaging zijn evident en ook een combinatie met Studio Digitale vormt een duidelijke meerwaarde. Check de  toelatingsvoorwaarden die verschillend kunnen zijn afhankelijk van gekozen traject. 

Presentatie trajecten na afstuderen (Traject3D, Design For Impact, Brand&Packaging)

Kostprijs?

Studiegeld

Het totaalbedrag is afhankelijk van je inschrijving: 

Je schrijft in voor de Microcredential Traject3D
Je kiest bij je inschrijving al dan niet voor een leerpad.

 • Neem je  ≥ 30 studiepunten op inclusief de module ‘Project 3D’? Na slagen ontvang je een getuigschrift.
 • Neem je < 30 studiepunten op? Per afgewerkte module kan je een creditbewijs opvragen.

  De kostprijs bestaat uit:
 •  een vaste kost (€288), een modulekost (aantal opgenomen studiepunten x €13,80) en een extra studiekosten (€240). 
  Voorbeeld: Neem je 30 studiepunten op? Dan betaal  je in academiejaar 2024-2025 €942.
   
 • Combineer je Traject3D al dan niet met een andere opleiding/traject aan LUCA? Je betaalt slechts éénmaal de vaste kost. De modulekost wordt steeds aangerekend (aantal opgenomen studiepunten x €13,50).

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

 

Kosten na de inschrijving

Voor de lessen traject 3D vragen we om de software maxon one student aan te kopen. Dit kost 73,80 euro voor een licentie van een jaar.
Deze kost maakt geen deel uit van het studiegeld. Je dient de software dus apart aan te kopen. Meer info over de aankoop volgt tijdens de eerste les. 

Kom je in aanmerking voor KMO portefeuille?

Als ondernemer kan je subsidie aanvragen (20% tot 30% steun) via de KMO-portefeuille om de kwaliteit van je onderneming te verbeteren. LUCA School of Arts is een erkend dienstverlener.

meer info op 'betaling via KMO portefeuille?'

REEL 22-23

🎵: Sarah Lauwers
Wat heb je nodig?

In de opleiding zijn enkele gespecialiseerde computers en apparatuur voorzien. Zelf beschik je over een laptop waarop je de software kan draaien op interface niveau. Tijdens de lessen volg je op je eigen computer mee.

 Check volgende criteria  om te zien of je laptop geschikt is.

-  je laptop is  niet ouder dan 5 jaar
- de aankoopsom van je laptop was meer dan €700
- je laptop heeft een aparte GPU (grafische kaart)
- je laptop heeft  een Intel i7 processor
- een minimum 16Gb Ram 

Binnen het traject 3D basis is een degelijke externe muis met drie knoppen noodzakelijk voor het gebruiken van de software.

Starten met de opleiding

Traject3D is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om te kunnen inschrijven voor Traject3D moet je op het moment van inschrijven ook ingeschreven zijn voor een bachelor- of masteropleiding in het hoger onderwijs of al over een diploma hoger onderwijs beschikken. Verder voldoe je aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer info.

Stap 0: Vooropleiding:

Studeer je momenteel aan LUCA of heb je je bachelor of masterdiploma aan LUCA Behaald? Dan kan je rechtstreeks inschrijven. 

 • Studenten die dit jaar aan LUCA studeren:
  • kunnen zich inschrijven voor academiejaar 2024-2025 via de herinschrijftoepassing in KU Loket, ten vroegste vanaf eind juni
    
 • Studenten die een aantal jaar geleden een diploma bij LUCA hebben behaald:

Ga verder naar stap 3.


Nieuw bij LUCA? Start meteen het toelatingsassessment! (stap 1 tot 3 hieronder) 

Stap 1: Registreren/ kandideren
Registreer/ kandideer via onderstaande knop. Naast het invullen van je gegevens voeg je ook een CV, een motivatiebrief en als kan een portfolio (aantoonbare ervaring/voeling met digitale beeldvorming) toe.  Ook je diploma (of een bewijs van inschrijving in je laatste jaar) voeg je toe.

De deadline voor het indienen van je kandidatuur: 

 • 20 maart 2024, voor 11u. 
 • 24 juni 2024, voor 11u. 
 • 30 augustus 2024, voor 11u. 
 • of ten laatste 25 september 2024, voor 11u.

Stap 2: Evaluatie en officiële inschrijving
We bekijken binnen de week jouw registratie en kandidatuur. Bij een positieve evaluatie ontvang je een toelatingsattest en link naar onze inschrijftoepassing om je officieel in te schrijven.

Kandideerde je in september? We raden aan om je snel officieel in te schrijven aangezien het academiejaar start. De verwerking van je inschrijving kan een paar weken duren.

Stap 3: Startdag

 • donderdag 19 september 2024 om 18u30

Welkom op onze campus! Je ontvangt informatie over de afzonderlijke modules om zo een doordachte studiekeuze te kunnen maken, afgestemd op je persoonlijke situatie. Je vragen worden beantwoord. Kortom: jouw garantie op een vlotte start.

Stap 4: Eerste les
Bekijk het uurrooster hier
Afhankelijk van de gekozen vakken, kan je na je inschrijving je persoonlijk uurrooster raadplegen.

Waar heb je les?

Waar heb je les?

CAMPUS SINT-LUCAS GENT
Alexianenplein 1
9000 Gent

 • in het hart van het historisch centrum van Gent
 • vlot bereikbaar via tram, bus, fiets
 • op een boogscheut van de Graslei!
 • tevens op een boogscheut van tal van culturele spelers & partners!
 • met een resem aan werkplaatsen (3D, audio, hout, metaal, fotografie, glas, grafiek, keramiek, print en scan, textiel, video en zeefdruk) met begeleiding bij het gebruik van materialen en technieken

Benieuwd?
Klik hier voor een virtuele tour op onze campus in Gent!

Contact

Contacteer ons. 

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

logo
alexianenplein 1, 9000 Gent////
Na je studie

De vraag naar 3D skills is groot en de toepassingen zijn eindeloos, maar voor velen een technische brug te ver. Je onderscheiden binnen de arbeidsmarkt is van even groot belang als het aanscherpen en bijleren van nieuwe vaardigheden.

Na afloop van dit traject heb je alvast een stevige basis om je verder te ontwikkelen in de derde dimensie.