Acteren is spelen en creëren in het hier en nu. Spelen met taal, met tekst, met je lichaam en stem. Bij LUCA Drama nemen we spelen met taal en tekst als vertrekpunt. Je duikt samen met je docenten en medestudenten in hedendaags tekstmateriaal: dialogen, monologen, theaterteksten, filmscenario’s en romanfragmenten… Je kan ook je tanden zetten in klassiekers en experimenteel werk.
Aan de hand van theoretische vakken bouw je een breed referentiekader op. Je krijgt inzicht in de werking van je lichaam en stem, en leert ze in te zetten op een podium. Op de vloer en in de praktijk onderzoek je allerlei theatrale pistes en vormen; we begeleiden je om je artistieke eigenheid te ontdekken, als speler én als maker, en een persoonlijke aanpak te ontwikkelen voor je werk. Tegelijk zetten we ook sterk in op samenwerking. Je leert je eigenheid als theatermaker afstemmen op je collega’s, in een collectief verband. Je wordt afwisselend individueel en in kleine groep gecoacht, door een divers team docenten die een actieve praktijk hebben in het podiumlandschap. We leren je omgaan met podiumtechnieken en coachen je in het opzetten van eigen voorstellingen.
Je werkt samen met studenten uit het schrijftraject in gemeenschappelijke projecten. Jaarlijks kan je in vier open atelierweken volop experimenteren met materiaal en werkvormen. Door interdisciplinaire projecten met de andere kunstopleidingen van LUCA School of Arts ontwikkel je ook spel- en maakcompetenties in muziektheater, TV en film.
Je leert breed en flexibel functioneren, als creërend en uitvoerend kunstenaar. Je ontwikkelt jezelf in relatie tot de wereld en het kunstenveld. Met een stevige portie daadkracht en ondernemingszin. Met een zorgzame, kritische en betrokken houding.
Wil je meer weten over welke vakken je in dit bachelortraject krijgt, bekijk dan hier het
Heb je nood aan meer algemene info over de toelatingsproeven op LUCA, volg dan deze link:
Meer info over de LUCA toelatingsproeven > en
Artistieke Toelatingsproeven 2024
Je kan gratis deelnemen aan een van de vier volgende proeven. Elke proef duurt twee dagen.
Sessie 1 | Donderdag 11 & vrijdag 12 april 2024 | (inschrijven ten laatste op woensdag 20 maart 2024 om 11u00) (bijna volzet) |
Sessie 2 | Maandag 1 & dinsdag 2 juli 2024 | (inschrijven ten laatste op maandag 24 juni 2024 om 11u00) |
Sessie 3 | Donderdag 5 & vrijdag 6 september 2024 | (inschrijven ten laatste op vrijdag 30 augustus 2024 om 11u00) |
Alle info over onze proef en wat je moet voorbereiden kan je steeds vinden via:
https://www.luca-arts.be/nl/artistieke-toelatingsproef-drama-leuven.
Je kan ons steeds mailen op info@lucadrama.be of bellen op +32 2 447 15 07.
We organiseren onze opleiding op meerdere locaties in Leuven.
Campus Lemmens |
OPEK |
Campus Comenius Tiensevest 60 3000 Leuven routebeschrijving |
Contacteer ons op +32 2 447 15 07
of via info@lucadrama.be
Wil je meer weten over hoe we zorg dragen voor de hoge kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
De finaliteit van je academische bacheloropleiding ligt in een academische master. We bieden twee masteropleidingen aan:
In beide opleidingen kan je via stages het bredere werkveld verkennen als speler, maker, schrijver, docent,… De combinatie van deze stages en de brede opleiding biedt je ruime professionele mogelijkheden. Je richt je eigen gezelschap op, je maakt theater of gaat aan de slag als speler op het podium of in de context van film en televisie. Je begeleidt en doceert drama in sociaal-artistieke projecten, in het kunsteducatieve werkveld, het DKO en/of het lager en secundair onderwijs.
Je gaat aan de slag als schrijver en maker voor het podium (theater, spoken word, muziek), voor nieuwe media, in de film- en televisiewereld, of in de context van beeldende kunsten.
In de artistieke master profileer je je als kunstenaar binnen een zuiver artistiek werkveld.
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
Meer info over de artistieke master >
In de artistiek-educatieve master profileer je je als kunstenaar-docent in sociale en educatieve contexten.
De officiële benaming van deze opleiding is Educatieve Master Muziek en Podiumkunsten.
Dit educatief mastertraject kan je na je artistieke master ook verkort volgen in een eenjarig programma.
Of kom je inschrijven op een infodag.
Kom Langs | LUCA (luca-arts.be)
Word je graag op de hoogte gehouden over een of meerdere opleidingen waarin je geïnteresseerd bent? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
https://luca-arts.us6.list-manage.com/subscribe?u=4cf822dad6&id=2c7db2c8cb
We bieden je enkele workshops aan, gegeven door onze docenten. Die geven je een goed beeld van hoe wij onze visie op ‘tekst spelen en maken’ en op ‘ writing for performance’ omzetten in de praktijk. Tussendoor is er ruimte voor gesprek en info.
Deelnameprijs: 25 EUR
Inschrijven kan ten laatste op maandag 5 februari 2024 via: http://kunststudereninvlaanderen.be/proefdagen
Een gedetailleerde planning volgt later per mail.
wanneer: dinsdag 13 februari 2024 van 11u15 tot 17u30
waar: campus Lemmens, Lemmensberg 3, 3000 Leuven
Planning:
11u15 – 11u30 inloop en opstart: theaterzaal
11u30 – 13u00 blok spelen (theaterzaal) & blok schrijven/maken (balletzaal)
13u00 – 14u00 lunchpauze
14u00 – 15u30 blok spelen (theaterzaal) & blok schrijven/maken (balletzaal)
15u30 – 16u00 Blok stem (Black Box 283)
16u00 – 16u30 Info moment (Black Box 283)
16u30 – 17u30 Q&A (Black Box 283)
Meer info over de opleiding Drama
Heb je nog vragen?
Mail dan naar proefdag@lucadrama.be
Wil je weten hoe het er bij ons aan toegaat?
Tijdens de opencampusdag kan je onze bacheloropleiding met trajecten Schrijven & Maken en Spelen & Maken en ook de artistieke master en de artistiek-educatieve master beter leren kennen. We organiseren een infomarkt, waar je de mogelijkheid hebt in gesprek te gaan met studenten en docenten, daarnaast kan je ook enkele performances bijwonen. Bij de infostand van de dienst studentenvoorzieningen kan je terecht met al je vragen over o.a. studentenhuisvesting en studiefinanciering.
Opencampusdag Leuven / Lemmens mei 2024 | LUCA (luca-arts.be)
Onze docenten houden de vingers aan de pols van de actuele podiumkunsten, in al hun diversiteit.
Podiumkunstenaars en auteurs uit het ruime artistieke werkveld begeleiden je doorheen je opleiding, vanuit hun kijk op de wereld en de kunsten vandaag.
Timme Afschrift, Peter Anthonissen, Mourad Baaiz, Steven Beersmans, Yousra Benfquih, Daria Bukvić, Nico Boon, Sascha Bornkamp, Anna Carlier, Annelore Crollet, Peter De Graeve, Esther de Koning, Lucas Derycke, Jeroen D’hoe, Sandra Diris, Aagje Dom, Katja Dreyer, Roos Euwe, Rashif El Kaoui, Bart Geerts, Suzanne Grotenhuis, Lieve Hermans, Lotte Heijtenis, Juicy Dune Ijsselmuiden, Els Janssens, Bram Kelchtermans, Geert Kestens, Nele Kintaert, Johan Knuts, Stefanie Lambrechts, Katlijn Meers, Ellis Meeusen, Carmien Michels, Suze Milius, Aline Nuyens, Els Olaerts, Alain Quateau, Runa Robbroeckx, Sofie Saller, Yelena Schmitz, Egon Schoelynck, Frank Siera, Scarlet Tummers, Katrien Valckenaers, Tine Van Aerschot, Jan Van Camp, Jesse Vandamme, Dorothée Van Den Berghe, Barbara Vandendriessche, Kristof Van Perre, Jonas Van Thielen, Karen Verbeek, Cecilia Verheyden, Kyra Verreydt, Laura Vroom, Carl von Winckelmann en Maxime Waladi.