Toelatingsproef
Ook dit academiejaar kijken we vol verwachting uit naar jullie komst.
- Je kan gratis deelnemen aan onze proeven.
- Elke toelatingsproef duurt 2 dagen, met een tussentijdse evaluatie na elk dagdeel.
- Je kiest vooraf voor welk traject je je kandidaat stelt.
Je kan ook aanmelden voor beide trajecten, dan bereid je alle opdrachten voor. Na dag één moet je dan de keuze maken om de toelatingsproef op dag twee verder te zetten in een van de beide trajecten. Wil je je aanmelden voor beide trajecten, dan maak je ook twee effectieve aanmeldingen in de inschrijvingsmodule. Eentje spelen&maken, eentje schrijven&maken. - Verplichte inschrijving via https://www.kunststudereninvlaanderen.be/?id=23
Heb je nog vragen? Mail naar info@lucadrama.be
DEEL 1 - ONLINE GEDEELTE
Je ontvangt na je registratie per mail een link naar de online toelatingsproef en doorloopt de verschillende onderdelen vóór de deadlines:
1) Motivatiebrief, portretfoto en overzicht studieverleden. (voor iedereen)
Stuur ons via de applicatie een motivatiebrief, een duidelijke portretfoto en een overzicht van je studieverleden door.
2) Portfolio- en schrijfopdracht (voor kandidaat-schrijvers)
- Bezorg ons een aantal teksten die je zelf schreef, maximaal 10 pagina's. Deze tien pagina's mogen uit verschillende teksten en/of verschillende genres komen (theater, verhaal, poëzie, essay, enz..). Het hoeven ook geen volledige teksten te zijn - kies tekstfragmenten waar je het meest tevreden over bent. Ook al ben je nog maar net begonnen met schrijven, aarzel niet om iets in te sturen. Je portfolio geeft ons zicht op je verbeeldingswereld en je taalgevoel.
- Daarnaast maak je ook een nieuwe schrijfopdracht, die je aan je portfolio toevoegt. In volgend document vind je 100 vragen uit Polaroids & Happy Endings (Adriaan Van Aken): https://www.luca-arts.be/sites/default/files/2023-12/tekstmateriaal_artistieke_toelatingsproef_drama_2024_opdracht.pdf
Kies 15 vragen die je wil beantwoorden. In welke stijl of vorm je je antwoorden formuleert, mag je zelf bepalen.
Stuur je volledige portfolio door via de applicatie. Bij eventuele problemen neem je contact op met info@lucadrama.be. Voor de deadline, zie de checklist.
Na inzage van je portfolio gaan we op de toelatingsproef met je in gesprek over hoe je jezelf ziet als toekomstige auteur en wat je wensen en verwachtingen zijn.
DEEL 2 - PROEF OP CAMPUS
Enkele weken voor de toelatingsproef ontvang je per mail meer info over hoe de toelatingsproefdagen praktisch, qua dagindeling, zullen verlopen.
Wat moet je voorbereiden?
1) Monoloog (iedereen)
Kies een speeltekst uit de volgende monologen:
https://luca-arts.be/sites/default/files/2024-06/tekstmateriaal_artisti…
Breng voor jezelf structuur aan, maak je de tekst eigen en leer hem goed uit het hoofd. Dat is belangrijk om hem tot leven te kunnen wekken op de vloer. We willen zien hoe je je verhoudt tot het materiaal dat je gekozen hebt. Wat is de context? Wie spreek je aan en wat wil je met deze woorden bereiken? Denk daar goed over na en maak duidelijke keuzes.
2) Performance (iedereen)
Maak een korte performance (maximum 3 minuten) op basis van een van de volgende afbeeldingen:
https://drive.google.com/drive/folders/0B_dZ0wCxTPjxbnpZbTEzLWlXTFE?usp…
De foto die je kiest, is een vertrekpunt van waaruit je je verbeelding en creativiteit de vrije loop mag laten gaan. We zijn benieuwd naar hoe je tot iets beeldends, tekstueels, dansants of muzikaals komt. Denk na over wat je hiermee wil laten zien en welk effect dit volgens jou kan hebben op een toeschouwer. Zorg dat je kan formuleren hoe je vanuit de foto tot je performance gekomen bent.
Vermijd omslachtige decorstukken en beperk het gebruik van attributen en uitgebreide techniek. De tijd voor ombouw tussen kandidaten is beperkt. Wij voorzien voor deze performance enkel een audio-installatie.
Als je een geluidsbestand wil gebruiken, breng het mee op je mobiele telefoon alsook een eigen draagbare box.
Als je tekst bedenkt voor je performance, breng een geprint exemplaar mee. Misschien vragen we je om de tekst in te zien.
3) Dialoog (iedereen)
Leer dit fragment uit Closer uit het hoofd:
https://www.luca-arts.be/sites/default/files/2023-12/tekstmateriaal_artistieke_toelatingsproef_drama_2024_opdracht.pdf
Kies welke rol je het liefst wil spelen: die van Larry of die van Anna. Leg dan je keuze opzij en studeer beide rollen goed in. Vorm jezelf vervolgens een idee van waar je met deze scène naartoe kan en wil. Spijker je spelkeuze nog niet vast. Je weet nog niet wie je tegenspeler zal zijn en welke rol we je zullen voorstellen om te spelen. De dialoogopdracht is een moment waarop de docenten nagaan hoe je omgaat met regie en sturing. Flexibel zijn en durf tonen is de boodschap.
RESULTATEN
Je ontvangt de resultaten per mail binnen een week na afronding van de procedure.
DATA
Sessie 1 | Donderdag 11 & vrijdag 12 april 2024 | (inschrijven ten laatste op woensdag 20 maart 2024 om 11u00) |
Sessie 2 | Maandag 1 & dinsdag 2 juli 2024 | (inschrijven ten laatste op maandag 24 juni 2024 om 11u00) |
Sessie 3 | Donderdag 5 & vrijdag 6 september 2024 | (inschrijven ten laatste op vrijdag 30 augustus 2024 om 11u00) |
Checklist
Deadlines:
- inschrijven voor de toelatingsproef https://www.kunststudereninvlaanderen.be/?id=23
Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving per mail. Check voor de zekerheid je spambox. - Uploaden van je motivatiebrief, portretfoto en studieverleden in de online toelatingsproef applicatie. Je ontving hiervoor een link in je bevestigingsmail. Check voor de zekerheid je spambox.
- (voor de schrijvers) portfolio en schrijfopdracht doorsturen in de applicatie
- voor sessie 1: woensdag 20 maart 2024 om 11u00
- voor sessie 2: maandag 24 juni 2024 om 11u00
- voor sessie 3: vrijdag 30 augustus 2024 om 11u00
Zeker meebrengen:
- lunchpakket, vieruurtje, drank
- losse kledij waarin je makkelijk kunt bewegen
- schrijfgerei en papier, eventueel je laptop
- mobiele telefoon en geluidsbox indien je dit nodig hebt
Niet vergeten:
- Studeer je/studeerde je al eerder in het Vlaamse hoger onderwijs, check dan je leerkrediet.
Enkele weken voor de toelatingsproef ontvang je meer info over hoe de toelatingsproefdagen praktisch, qua dagindeling, zullen verlopen.
Leerkrediet
(voor wie al studeert/studeerde in het Vlaamse hoger onderwijs)
Generatiestudenten die nooit eerder in een Vlaamse instelling voor hoger onderwijs waren ingeschreven, starten met een leerkrediet van 140 studiepunten.
Voor de anderen is het onderstaande van belang: zorg dat je op de hoogte bent van de stand van je leerkrediet. Kandidaten met een leerkrediet van 0 studiepunten of met een negatief saldokunnen zich niet inschrijven. Kandidaten die over minder dan 60 studiepunten beschikken, zullen geen volledige opleidingsfase kunnen opnemen omdat zij enkel financierbaar zijn voor het resterende positieve saldo. Zij moeten er ook rekening mee houden dat de lage stand van hun leerkrediet de doorstroming door het volledige studieprogramma zal vertragen.
Studenten die vóór het academiejaar dat ze bij LUCA Drama willen starten een masterdiploma hebben behaald/zullen behalen aan een andere Vlaamse instelling voor hoger onderwijs, moeten er rekening mee houden dat de overheid de rugzak van 140 studiepunten onmiddellijk na de examencommissie waarin het masterdiploma behaald wordt, terugvordert. Heb je in je eerdere studieloopbaan nog geen ‘steken laten vallen’ (zoals het inzetten van toleranties of een tweede inschrijving voor een vak in het volgende academiejaar) dan houd je, na het behalen van een masterdiploma, idealiter 60 studiepunten over. Genoeg om een volledig traject in een eerste fase bij Drama op te nemen. Ben je momenteel een afstuderende masterstudent, dan raden we je ten stelligste aan hierover contact op te nemen met onze trajectbegeleider: geert.kestens@luca-arts.be
Alle info over je leerkrediet is beschikbaar bij de onderwijsinstelling waar je momenteel bent ingeschreven of op het studentenportaal van de Vlaamse overheid:
Vragen?
Als je nog vragen hebt over de opleiding of over de toelatingsproef, aarzel niet om ze ons te stellen via info@lucadrama.be.
Het LUCA Drama-team dankt je alvast voor je interesse en wenst je veel succes,
Timme Afschrift, Peter Anthonissen, Mourad Baaiz, Steven Beersmans, Yousra Benfquih, Daria Bukvić, Nico Boon, Sascha Bornkamp, Anna Carlier, Annelore Crollet, Peter De Graeve, Esther de Koning, Lucas Derycke, Jeroen D’hoe, Sandra Diris, Aagje Dom, Katja Dreyer, Roos Euwe, Rashif El Kaoui, Bart Geerts, Suzanne Grotenhuis, Lieve Hermans, Lotte Heijtenis, Juicy Dune Ijsselmuiden, Els Janssens, Bram Kelchtermans, Geert Kestens, Nele Kintaert, Johan Knuts, Stefanie Lambrechts, Katlijn Meers, Ellis Meeusen, Carmien Michels, Suze Milius, Aline Nuyens, Els Olaerts, Alain Quateau, Runa Robbroeckx, Sofie Saller, Yelena Schmitz, Egon Schoelynck, Frank Siera, Scarlet Tummers, Katrien Valckenaers, Tine Van Aerschot, Jan Van Camp, Jesse Vandamme, Dorothée Van Den Berghe, Barbara Vandendriessche, Kristof Van Perre, Jonas Van Thielen, Karen Verbeek, Cecilia Verheyden, Kyra Verreydt, Laura Vroom, Carl von Winckelmann en Maxime Waladi.
LUCA Drama - LUCA School of Arts (Campus Leuven)
Lemmensberg 3, 3000 Leuven - T +32 2 447 15 07 - info@lucadrama.be
http://www.luca-arts.be/drama
Profiel bacheloropleiding Drama
Bij LUCA Drama word je een podiumkunstenaar met een eigen artistiek profiel als speler/schrijver/maker. Je ontwikkelt jezelf in relatie tot de wereld en het kunstenveld. Je leert breed en flexibel functioneren, als creërend, uitvoerend en docerend artiest. Met een stevige portie daadkracht en ondernemingszin.
Bachelortraject Speler & Maker
In de eerste drie semesters ligt de focus op een gezamenlijke basisopleiding Spelen & Maken. Daarna kan je in de verdiepende modules bepalen of je de klemtoon meer op spelen of maken wil leggen. Via keuzevakken kan je extra inzetten op spelen voor camera, schrijven en educatie. Zo geef je je eigen parcours vorm. Je sluit je opleiding af met een masterproef die jouw unieke positie weerspiegelt. In de éénjarige artistieke master profileer je je als kunstenaar binnen een zuiver artistiek werkveld, in de tweejarige artistiek-educatieve master profileer je je als kunstenaar-docent in sociale en educatieve contexten.
In ons programma nemen tekst en taal een centrale plaats in. Hiermee reiken wij inhouden aan, stimuleren we je ontwikkeling en dagen we je uit. Je ontwikkelt taalgevoeligheid en tekstinzicht. Je onderzoekt al spelend, makend en schrijvend wat tekst vandaag en in de toekomst kan zijn.
Binnen dit alles maken we een duidelijke keuze voor ambacht en kunde als belangrijke fundamenten voor een artistieke loopbaan. Je krijgt inzicht in de werking van je lichaam en stem en leert ze in te zetten op een podium. Aan de hand van theorievakken bouw je je eigen referentiekader over de kunsten en de samenleving. We leren je omgaan met podiumtechnieken en stimuleren je ondernemingszin, zodat je gaandeweg zélf een kader en context kan scheppen voor je werk.
Bachelortraject Schrijver & Maker
In het traject Schrijven & Maken bouw je een eigen praktijk uit in ‘Writing for Performance’ én leg je een stevige basis in acteren & theatermaken. De studenten uit de verschillende trajecten werken immers samen als schrijver, maker en speler in modules en atelierweken.
• je schrijft voor theater én verrijkt je parcours met schrijven voor film, tv, games, nieuwe media, spoken-word, radio, muziek, ...
• je krijgt les van diverse actieve en bekroonde auteurs
• je ontwikkelt een eigen schrijverschap
• je volgt daarnaast grotendeels hetzelfde basisprogramma als de studenten Spelen & Maken
• je doet projecten met andere opleidingen van LUCA School of Arts
• je ontwikkelt ondernemingszin en zet projecten op in het werkveld
• je hebt toegang tot een breed beroepenveld
Centraal in ‘Writing for Performance’ staat het maken van teksten die tot leven komen in een uitvoering. Nieuwe verhalen die gestalte geven aan jouw visie en fascinaties.
De opleiding start vanuit drama en podiumkunsten. Hier ligt de kern van je schrijverschap. Je bouwt je artistieke schrijfpraktijk doorheen de opleiding uit via verschillende werkvormen:
• een eigen atelierpraktijk die vorm krijgt in een portfolio en in eigen performances
• schrijftraining, gericht op specifieke stijlen en vormen
• groepsprojecten en modules
• keuzestages bij andere opleidingen in de hogeschool en in het werkveld.